Skatebond Nederland
Persbericht Skeeleren, Pascal Briand winnaar in Utrecht, 20 juni 2009

Skatebond Nederland
www.skatebond.nl

Pascal Briand wint spectaculaire race in Utrecht

Pascal Briand heeft zaterdag in Utrecht de achtste etappe van de Univé World on Wheelscompetitie op zijn naam geschreven. De Fransman was op het recreatieterrein Nedereindse Berg de snelste van een kopgroep van drie. Geert Plender sprintte naar de tweede plaats, oud-Nederlands wegkampioen Geert-Jan van der Wal naar de derde. Briand is ook de nieuwe leider in het klassement.

Het scheelde maar heel weinig of de kopgroep, die maximaal 23 seconden voorsprong kreeg, was op de streep nog teruggepakt. Het sprintende peloton dichtte in de laatste omloop van 2,2 kilometer, met een forse klim en een afdaling erin, razendsnel het gat. In de voorste gelederen zaten Sjoerd Huisman, die vierde werd, de Belg Ferre Spruyt (vijfde) en Karlo Timmerman (zesde). Op het licht aflopende rechte eind naar de finish, direct na de afdaling, werd een topsnelheid van 66 kilometer per uur geklokt. De gemiddelde snelheid van het peloton over de 42 km was 39,022 km/u. Aanvankelijk zat Nick Roetman ook in de kopgroep, maar de hoge snelheid in combinatie met de zware klim werden de eerstejaars A-rijder uit Purmerend in de voorlaatste ronde te veel. De rijders lieten een spectaculaire race zien, waarin de ene na de andere ontsnapping plaatsvond.

Voor Pascal Briand was zijn laatste zege alweer een paar jaar geleden. De 33-jarige uit de ploeg Skatemill-Powerslide verzamelde als twintiger meerdere Europese en wereldtitels op de 500 en 1000 meter. Daarna ontwikkelde de Fransman zich tot marathonrijder. Sprinten kan hij nog altijd; in Utrecht zat hij attent voorin bij alle tussensprints. Geert-Jan van der Wal (Nefit) deed geen kopwerk in de vluchtgroep, tot ongenoegen van Geert Plender (Univé-Stouwdam-Cadomotus). Van der Wal: "Ik zit met Briand, dus ik maak geen schijn van kans in de sprint. Als het peloton terug was gekomen hadden mijn ploegmaats Sjoerd Huisman of Gary Hekman de sprint kunnen winnen."
Geert Plender: "Op zich kan ik dat wel begrijpen, maar ik vond het niet erg sportief." Het was dit seizoen de tweede podiumplaats voor de Kampenaar, na de derde plek in Staphorst in de Van der Wiel-baandriedaagse.

Briand nam de leidende positie in het klassement over van Crispijn Ariëns, de nummer twee van het NK marathon die de etappe won in Oldebroek. Briand: "Het was een tactisch spel tussen hem en mij, we probeerden elkaar te slopen."
Eerder in de wedstrijd was er een sterke kopgroep van dertien geweest. Daar zaten Pascal Briand en Geert Plender ook al in, evenals onder meer Karlo Timmerman, Ferre Spruyt, Ingmar Berga, Mark Horsten, Sjoerd Huisman en Crispijn Ariëns.

De rijders hadden een zwaar weekend, want eerder vandaag en gisteren werd het NK afstanden op de weg op het complex FlevOnice in Biddinghuizen verreden. Morgenochtend stappen Sjoerd Huisman, Gary Hekman en de dames Elma de Vries, Bianca Roosenboom en Mariska Huisman op het vliegtuig om dezelfde dag een wereldbekerwedstrijd in Zürich te rijden.

Dames (25 km)

Brooke Lochland won de wedstrijd bij de vrouwen. De Australische was in de eindsprint te sterk voor de Belgische Britta Vantournhout, die tweede werd, en klassementsleidster Anniek ter Haar (derde). Ze maakten deel uit van een kopgroep, met daarin ook natuurijskampioene Carla Zielman, die als vierde eindigde. De vluchtgroep had zich in de finale gevormd en kreeg 20 seconden voorsprong. Anniek ter Haar (Groningen) blijft aanvoerster van het klassement.

Er stond een peloton van zestig vrouwen aan de start, het op één na grootste dat dit seizoen is geteld. Daarin zat ook Chris Witty, voormalig olympisch en wereldkampioene op de 1000 meter. De 33-jarige Amerikaanse, die tegenwoordig in Eindhoven woont en deel uitmaakt van de DSB-marathonschaatsploeg, bracht het in Utrecht tot de 26e plaats. De vrouwen reden de 'kleine' ronde van 1,2 km, zonder klim en afdaling.

Vijf rijdsters gingen niet van start. De junioren Manon Kamminga en Irene Schouten mochten van hoofdscheidsrechter Henk Reurink niet starten in de vrouwenrace, omdat eerder op de dag het nationaal wegkampioenschap per afstand had plaatgevonden in Biddinghuizen. Daarop besloot bondscoach Desly Hill uit protest drie andere selectieleden, Elma de Vries, Bianca Roosenboom en Mariska Huisman, ook terug te trekken.

Beloften (30 km)

Erik Valent schreef de wedstrijd van de beloften op zijn naam. De Amstelvener had zich in de laatste ronde van 2,2 km losgemaakt van het peloton. Klassementsaanvoerder Sander Corne uit het Belgische Eppegem kwam als tweede over de streep, Roy Mulder uit Wijdewormer als derde.
Het was voor Erik Valent zijn eerste overwinning bij de beloften, nadat hij onlangs ook twee etappes van de Van der Wiel-driedaagse op zijn naam heeft geschreven. Valent: "Ik moet het hebben van de ontsnappingen. In de driedaagse had ik ook een ronde voorsprong."
Er waren geregeld ontsnappingspogingen, maar de grote groep kwam steeds weer bij elkaar. Met nog één omloop te gaan reed Jan Junte uit Elburg alleen vooruit, maar hij in het zicht van de finish overspoeld door het peloton.

Masters (20 km)

Thuisrijder Rob Jager zegevierde in de wedstrijd van de masters. De Utrechter kwam met 13 seconden voorsprong alleen aan de streep, nadat hij met twee ronden te gaan was weggereden bij de kopgroep. Klassementsleider Bauke Thijsseling finisthe als tweede en René van der Meulen als derde. De masters reden een omloop van 1,2 kilometer, zonder de klim en de afdaling.
"Het was een kwestie van op het juiste moment gaan. Ik wilde niet in het gezelschap van de sprinters blijven. Er viel even een gaatje en daar heb ik gebruik van gemaakt," aldus Rob Jager, die vanuit het vertrek demarreerde. "De bedoeling was de wedstrijd gelijk hard te maken. Ik had niet verwacht dat dat ook meteen tot de beslissende kopgroep zou leiden." "En wij stopten daarachter een beetje af," zei Jagers ploeggenoot Wil van der Neut uit Oudewater.
Geert Kruims werd vierde, Jagers stadgenoot Jurgen Meijer vijfde. De Utrechters kennen het parours als hun broekzak, omdat ze er wekelijks trainen. In de kopgroep zaten onder meer ook Nederlands masterskampioen Albert Bakker, Jan Grauss, Carlo van der Zwan en Jean-Luc Ostyn.

Uitslagen en klassementen:

www.skatebond.nl.