Dienstenbond CNV

Nieuws

11 juni 2009

Albert Heijn verplicht medewerkers op vaderdag te werken

Tegenwoordige zijn filialen steeds meer op zondag geopend. Nu worden ook vanuit het Hoofdkantoor zogenaamde Q-tellingen georganiseerd (het oude balansen). Doorgaans gebeurt dat op een zondag. CNV Dienstenbond krijgt regelmatig klachten van medewerkers dat zij verplicht worden mee te helpen, waarbij Albert Heijn nu zelfs medewerkers verplicht te komen werken op vaderdag 21 juni.

CNV Dienstenbond heeft al een aantal keer klachten gehad van medewerkers over het verplicht meewerken aan het tellen van de winkel op zondag. Van medewerkers wordt verwacht dat zij er zijn op een zondag en als zij niet kunnen dat melden bij de (A)SM. Als men dan meldt niet te willen werken op zondag, wordt er nog wel eens met "consequenties" gedreigd.

Werken op zondag is vrijwillig. Dat staat in de Arbeidstijdenwet (artikel 5.6) en in de VGL-cao: artikel 6. (...) Lid 10.b. De werknemer kan niet tot het werken op zondag, Hemelvaartsdag of Eerste Kerstdag worden verplicht (...).

Door medewerkers te laten aangeven of zij niet willen werken draait Albert Heijn de zaken om, zo wordt de verantwoordelijkheid bij medewerkers weggelegd, terwijl zij vanuit de wet en de cao eigenlijk helemaal niets hoeven op zondag. Omgedraaide wereld dus, waarbij de mogelijke dreiging van consequenties die (A)SM's verbaal of non-verbaal uitspreken het niet makkelijker maken om bezwaar te hebben.
Omdat medewerkers zich onder druk gezet voelen en gezien het kostenbesparende beleid dat AH op dit moment doorvoert in de winkels (reductie van personeel, overplaatsingen), wil men ook niet teveel risico lopen. Zij willen hun baan graag behouden en durven dan vaak ook geen bezwaar te maken. Je bent zo overgeplaatst.

De "verplichte vrijwilligheid" tot werken op zondag is al langer een doorn in het oog van CNV Dienstenbond. Maar nu ook de dag als Vaderdag gewoon ingepland wordt, terwijl dat juist een dag is voor veel medewerkers om met het gezin samen te zijn, gaat wel heel erg ver. De inbreuk die de grootgrutter op het privéleven van medewerkers maakt overschrijdt wat CNV Dienstenbond betreft nu grenzen.

CNV Dienstenbond heeft Albert Heijn gevraagd om voor 17 juni aanstaande aan (A)SM's en medewerkers in de betreffende regio's duidelijk te maken dat alleen op vrijwillige basis gewerkt wordt op een zondag en al helemaal op Vaderdag. Geen "opting-out", maar via een vrijwillige inschrijflijst o.i.d. Eerdere beschikbaarheidlijsten die op basis van de verplichte vrijwilligheid tot stand zijn gekomen zullen niet gehanteerd worden, daar medewerkers daar onder druk op hebben moeten inschrijven.

Dit is niet de eerste keer dan CNV Dienstenbond Albert Heijn over deze kwestie aanspreekt. Klaarblijkelijk is het een gewoonte om grenzen van wet- en regelgeving over werken op zondag op te zoeken. Mocht Albert Heijn hierin geen duidelijkheid scheppen naar medewerkers, dan zal CNV Dienstenbond medewerkers verder informeren over rechten en plichten die ook passen binnen de cultuurwaarden van Albert Heijn.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze Info, dan kunt u contact opnemen met bestuurder Fedde Monsma. Telefoon: 023-5651052, of per e-mail: f.monsma@remove-this.cnvdibo.nl