Waterschap Rivierenland

Hollandsch-Duitsch gemaal Nijmegen tijdens Streekgala op 21 juni open

Zondag 21 juni opent Waterschap Rivierenland de deur van het Hollandsch-Duitsch gemaal voor het publiek tijdens het Streekgala. Via verschillende fiets- en wandelroutes kunnen bezoekers tijdens dit evenement de natuur en de bedrijven in deze regio verkennen. Het gemaal aan de Ubbergseweg 5, Nijmegen, is open van 11.00 tot 16.00 uur. Medewerkers van het waterschap geven uitleg over hoe het gemaal werkt en hoe het waterbeheer in de polders is geregeld.

Het Hollandsch-Duitsch gemaal zorgt ervoor dat de bewoners van de Ooijpolder en het Duitse deel hiervan, de Duffelt en het Duitse poldergebied droge voeten houden. Het gemaal stamt uit 1933 en is aan het einde van de vorige eeuw gerenoveerd.

Rondleiding

Bezoekers worden rondgeleid en krijgen uitleg over de werking van het gemaal en de rol die het speelt in het waterbeheer in de nabije omgeving. Daarnaast geven medewerkers van de Muskusrattenbestrijding uitleg over de muskus- en beverratten, waarom ze een bedreiging vormen voor dijken en waterwerken en hoe ze deze dieren bestrijden.

`Pompen of verzuipen'

Met behulp van tientallen gemalen houdt Waterschap Rivierenland het water in de polders in het rivierengebied op peil. Het waterschap zorgt voor voldoende water in de polder, niet teveel maar ook niet te weinig. Wateroverlast wordt voorkomen door op tijd water weg te pompen. Bijvoorbeeld wanneer er flinke regenbuien worden voorspeld. Zo houden inwoners droge voeten. Tegelijkertijd zorgt het waterschap dat er voldoende water in de sloten staat, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de belangen van bijvoorbeeld natuur en agrariërs.