Ingezonden persbericht


PERSBERICHT,

Eerste namen Amsterdam Roots Festival

Natacha Atlas & The Mazeeka Ensemble, Souad Massi, Speed Caravan, Locos Por Juana, Roy Paci & Aretuska, Son de la Frontera en BCUC

Roots Open Air in het Oosterpark zondag 21 juni 2009

Op zondag 21 Juni 2009 presenteert het Amsterdam Roots Festival de GRATIS toegankelijke festivaldag Roots Open Air in het Oosterpark in Amsterdam. Van 13.00 tot 21.30 uur spelen internationale en nationale artiesten op zes podia, zijn er dansworkshops en presentaties en is er een grote wereldmarkt met meer dan 100 stands.

Dit jaar besteedt het festival speciale aandacht aan het thema Mediterranea. Het Middellandse Zeegebied is een kruispunt van culturen en dat vindt op vele verschillende manieren zijn weerslag in de muziek. In dit kader zullen op de twee hoofdpodia de volgende internationale groepen optreden: Natacha Atlas & The Mazeeka Ensemble, Souad Massi, Speed Caravan, Son de la Frontera en Roy Paci & Aretuska.

Natacha Atlas & The Mazeeka Ensemble heeft zowel Marokkaanse, Palestijnse als Egyptische roots en combineert op fascinerende wijze Oriëntaalse en Westerse muziek. Begonnen bij de multiculti pioniers van Transglobal Underground bouwde ze daarna aan een indrukwekkende solocarrière als zangeres. Op haar laatste, in de pers bejubelde album Ana Hina maakt ze met het Mazeeka Ensemble haar droom waar met nieuwe interpretaties van Orientaalse klassiekers van ondermeer Fairuz naast ook eigen materiaal.

Souad Massi is een jonge gelauwerde Algerijnse singer-songwriter met een prachtig puur stemgeluid. Geschoold in zowel klassieke als Arabo-Andalusische muziek en met ervaring als rockzangeres verbindt zij haar in het Arabisch gezongen teksten met Noord-Afrikaanse folk.

Speed Caravan wordt gevormd door muzikanten met een Frans/Algerijnse achtergrond. Hun mix van oriëntaalse rock met electro is gevat in een acrobatische stageshow compleet met de elektrische ud van Mehdi Haddab en voortdaverende trance ritmes.

Son de la Frontera ('geluiden van de grens') ontstond in 1998 in Andalusië en exploreert de Spaanse tradities en stuit daarbij op de oude Moorse wortels van de flamenco en op muzikaal erfgoed uit het Midden-Oosten. Ze worden gerekend tot de meest spraakmakende vernieuwers van een nieuwe generatie flamenco artiesten.

Roy Paci & Aretuska zijn afkomstig uit Sicilië. Hun mediterrane achtergrond komt naar voren in een uitbundige ska, soul en funk verpakking waarmee ze het festival feestelijk gaan afsluiten.