Ingezonden persbericht


Persbericht
Natura Docet - Provinciaal Natuurhistorisch Museum Denekamp

Leem! in Natura Docet
(Vaderdag) 21 juni 2009, 12-16 uur

Natura Docet

Holle Bolle Beestenboel

De grote (leem)moskee in Djenne (Mali)

Leem ­ de meeeste mensen denken dan meteen aan modder en rommel... Opp de juiste manier behandeld en met minder vieze handen dan je denkt is het een prachtig bouwmateriaal. Al in de steentijd werd het gebruikt om muren van woningen mee te maken en ook nu nog worden er schuren gemaakt waarbij hout en leem gecombineerd worden.

André Schopman, leembouwwerker zoals hij zichzelf noemt, is helemaal gegrepen door dit bouwmateriaal dat de natuur eigenlijk zomaar weggeeft. Hij is er zelfs voor van Delden naar Limburg verhuisd. Rondom Margraten komt het immers ruim voor en wordt het in de groeves 'gedolven'. Op vaderdag, 21 juni, komt André Schopman naar Natura Docet om, in het kader van de tentoonstelling Van Steentijd tot Stadsmuur die nog tot 30 augustus te zien is, demonstraties van het gebruik van dit bijzondere bouwmateriaal te geven.

Tussen 12-13 uur geeft hij een uur lang informatie over het gebruik van leem. Wat zijn de specifieke kwaliteiten, wat kun je er mee doen, hoe moet je het gebruiken etc. Daarna, van 13-16 uur gaat hij aan het werk. Niet alleen zelf maar vooral met de bezoekers van Natura Docet en iedereen die aan deze bijzondere workshop wil deelnemen.

Families kunnen bijvoorbeeld onder zijn leiding (gratis) een 'fantasieleemsteen' maken. Daarvoor wordt met een handmatige leempers, een machine met een hefboom, een leemsteen gemaakt die zich vormt rondom bijvoorbeeld een zwerfkei. In een vorm wordt leem gelegd, daarop de kei en daarbovenop weer leem. De vorm wordt afgevuld met droog metselzand, met vereende krachten geperst en losgemaakt. Zo ontstaan uit deze verrassende actie stenen die elke keer weer anders zijn.

Ook kan er tijdens de middag een leemoven gemaakt worden. Omdat hiervoor specifiek materiaal nodig is en de opbouw ongeveer 2-3 uur duurt, moet speciaal voor dit onderdeel gereserveerd worden. U kunt zich hiervoor opgeven via info@naturadocet.nl, de kosten van deze workshop bedrage n25 euro. De oven die gemaakt wordt is ongeveer 30x35x50 cm groot, draagbaar dus eigenlijk en geschikt om er bijvoorbeeld broodjes in te bakken. Leuk aan deze workshop is dat het leem door deelnemers met blote voeten (of laarzen) in een trappelbak soepel gemaakt wordt. Zoals vroeger het deeg voor brood werd gekneed.

André Schopman is opgeleid tot leembouwwerker via een uitgebreide studie van het materiaal, o.a. in Grenoble/Frankrijk. Hij is nu voor zichzelf werkzaam bijvoorbeeld in woningbouw voor particulieren en voor aannemers en voor musea zoals het Openluchtmuseum in Arnhem. Ook begeleidt hij educatieve projecten als 'De Holle Bolle Beestenboel' waarin hij samen met leerlingen een multifunctioneel paviljoentje bouwt met fantasiebeesten als decoratie op de muren.

In het kort:

Zondag 21 juni: Leem! in Natura Docet

* 12-13 uur: Informatie en demonstratie van het gebruik van leem (gratis)
* 13-16 uur: Fantasieleemsteen bakken (gratis, zo lang de voorraad strekt)
* 13-16 uur: Leemoven bouwen ­ kosten 255 euro ­ reserveren verplicht via info@naturadocet.nl

Provinciaal Natuurhistorisch Museum Natura Docet
Oldenzaalsestraat 39 - 7591 GL Denekamp
0541-35 13 25 / info@naturadocet.nl/ www.naturadocet.nl

Openingstijden
maandag - vrijdag 10-17 uur / zaterdag en zondag 11-17 uur

Entree
Volwassenen ¤ 55 4-15 jaar ¤ 2,50 Museumkaart gratis


Noot voor redacties


Aan de redactie /