Nederlandse Moslim Omroep

Documentaire over historische aanslag in Sivas (Turkije)

NMO-tv brengt première van documentaire Wacht op mij, galg

Filmer John Albert Jansen maakte een documentaire over de bloedige aanslag op 2 juli 1993 in de Turkse provinciestad Sivas. Hierbij kwamen 37 alevitische moslims om, waaronder veel kinderen. De aanslag was het werk van moslimfundamentalisten. In de film staan overlevenden stil bij hun persoonlijke verliezen en bij de politieke betekenis van de aanslag. In de aanloop naar de jaarlijkse herdenking van deze aanslag beleeft de film komende zondag zijn première bij NMO-tv.

Het alevitisme is een islamitische substroming die vooral in Turkije veel aanhangers heeft. Alevieten geloven in een humanistische islam. Voor veel alevieten is de dichter-denker-musicus Pir Sultan Abdal een belangrijk inspirator. Zijn verzet in de 16e eeuw tegen een strenge interpretatie van de islam heeft hij moeten bekopen met de dood aan de galg, een feit dat jaarlijks door alevieten herdacht wordt met een muziek- en dansfestival. In 1993 werd deze herdenking door moslimfundamentalisten aangegrepen om een aanslag te plegen. Terwijl een opgehitste menigte het hotel, waar het gezelschap alevieten zich bevond, met stenen bekogelde en in brand stak, greep de plaatselijke overheid niet in en bleven de hulpdiensten weg.

In de documentaire komt een aantal overlevenden van 'Sivas' aan het woord. Zij voelen zich vooral slachtoffer van de politiek, die een geheime agenda koestert. Maar op hun beurt koesteren zij hun eigen geheime wapen van hun muziek en de liedteksten van Pir Sultan Abdal.

Wacht op mij, galg is een co-productie van de NMO en NGN Produkties. De film kwam tot stand met steun van de Haëlla Stichting, HIVOS/NCDO Cultuurfonds, het Nederlands Fonds voor de Film en het STIFO.

Documentaire: Wacht op mij, galg
Zondag 21 juni 2009 van 23.45 tot 00.45 uur op Nederland 2 Juni is documentairemaand bij de NMO:
Zondag 28 juni: Een weg naar Mekka door Georg Misch (NMO/ORF/Mischief Films) Zondag 7 juni: Leyla en Mecnun in den vreemde door Zeynep Özkaya (nu te zien via de website nmo.nl)