Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

AMB-cultuurcafé op 21 juni:
De nieuwe journalistiek van de jaren zestig met Armando en Cherry Duyns als gasten

Het laatste AMB-cultuurcafé voor de zomerstop sluit aan bij de tentoonstelling De glans van het alledaagse ­- Armando in de jaren zestig. Het thema is de nieuwe vorm van journalistiek die in de jaren zestig wordt ontwikkeld bij de Haagse Post. Gasten zijn Armando en Cherry Duyns. Beiden waren in de jaren zestig als journalist werkzaam voor het weekblad. Sjors Swierstra, gast-curator van De glans van het alledaagse ­- Armando in de jaren zestig, leidt de middag. De muzikale omlijsting bestaat uit jaren zestig jazz. Het AMB-cultuurcafé duurt van 15.30 tot 17.00 uur. Toegang 15,-, reserveren gewenst.

De redactie van de Haagse Post is vanaf het einde van de jaren vijftig een verzamelplaats voor de jongste avant-garde. Onder leiding van Armando werken dichters, kunstenaars en journalisten samen aan een nieuwe vorm van journalistiek. De gedeelde overtuiging is dat de werkelijkheid interessanter is dan wat journalisten er in hun verbeelding van kunnen maken. De in de jaren vijftig en zestig populaire moralistische commentaren worden terzijde geschoven. De HP-journalist is neutraal en heeft een open nieuwsgierige houding ten aanzien van de moderne tijd.

Armando als journalist
Armando en zijn journalistieke collega's laten zich daarbij niet langer beperken door de ongeschreven regels van het vak. Bestaande opvattingen over wat mooi en lelijk, goed en fout en relevant en irrelevant is, worden verworpen. HP vindt alles interessant en spreekt met iedereen. Van huisvrouwen en wichelroedelopers tot zigeuners en oud-SS'ers. Mensen die volgens de gevestigde journalistiek gevaarlijk, ordinair of onbelangrijk waren, krijgen in de jaren zestig wel een HP-journalist op bezoek. De journalist tekent hun verhalen zonder commentaar of tegenspraak op.

Maar was (en is) het wel wenselijk om huurlingen, criminelen of oorlogsmisdadigers de gelegenheid te geven om hun verhaal te vertellen? En betekent een interview zonder scherpe vragen ook niet een verarming van het journalistieke instrumentarium? En is een objectieve en neutrale journalistiek überhaupt wel mogelijk? Een minutieuze feitelijkheid kan ook als verfijnde vorm van ironie worden ingezet. En achter de bijzondere grote aandacht voor onderwerpen als het circus, de bokssport en de oorlog, lijkt ook wel degelijk de persoonlijke belangstelling van de journalisten schuil te gaan. Theorie en praktijk blijken zelfs met de meest zuivere journalistieke dogma's twee verschillende werelden.

AMB-cultuurcafé
Zondag 21 juni
Tijd: 15.30 - 17.00 uur
Plaats: Armando Museum Bureau
Adres: Zonnehof 8 (Rietveldpaviljoen), 3811 ND, Amersfoort Toegang: ¤15,- inclusief tentoonstellingsbezoek
Reserveren gewenst. Telefoon: 033 461 40 88. Email: info@armandomuseum.nl