Ingezonden persbericht


Persbericht

Zondag 21 juni 2009, 14.00 uur

Indianenverhalen! Petrus Stuyvesant en de wilden van Nieuw-Nederland Lezing door Jaap Jacobs

Op zondag 21 juni geeft Jaap Jacobs een lezing over Petrus Stuyvesant en de wilden, zoals de indianen door de kolonisten genoemd werden. Tomahawks, beverbont, de wraak voor een gestolen perzik en andere indianenverhalen passeren de revue. De lezing wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling Holland Mania, Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland.

Petrus Stuyvesant had geen makkelijke taak toen hij in 1647 aantrad als directeur-generaal van Nieuw-Nederland. Het bonte gezelschap van Pilgrims en andere kolonisten uit verschillende landen waren in een voortdurende strijd verwikkeld met de indianen. De Friese predikantenzoon met het houten been bracht relatieve rust in de kolonie. Met zijn diplomatieke en rechtschapen optreden liep Stuyvesant vooruit op het stereotype beeld van de Hollanders dat rond de negentiende eeuw in Amerika ontstond. Jaap Jacobs is historicus en heeft een aantal boeken gepubliceerd over de geschiedenis van Nederlanders in Amerika in de zeventiende en achttiende eeuw. Momenteel werkt hij aan een biografie van Petrus Stuyvesant.

In de tentoonstelling Holland Mania tonen historische presentaties hoe Amerikaanse en Japanse kunstenaars, diplomaten en toeristen naar Nederland reisden en wat zij daar zagen. Hedendaagse kunstenaars geven artistieke interpretaties van het fenomeen Holland Mania, waarbij verschillende aspecten van "Dutchness" worden belicht in beeld, geluiden en geuren. Aanleiding van Holland Mania is de viering van het vierde eeuwfeest van de vestiging van de Pilgrims in Leiden, de tocht van Henry Hudson naar Amerika én de viering van 400 jaar handelscontacten tussen Nederland en Japan.Holland Mania is nog te zien t/m 30 augustus in De Lakenhal en Scheltema.

Lezing door Jaap Jacobs
Aanvang 14.00 uur, Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, tel 071-5165360 Toegang gratis op vertoon van een geldig entreebewijs. Voor het volledige activiteiten-programma zie www.hollandmania.nl

Bijschrift afbeeldingen:
Brownscombe à J. Brownscombe, The First Thanksgiving, olieverf op doek, 1914, Pilgrim Hall Museum, Plymouth. Wanpanoag à Still uit video van Renée Ridgway, interview met hedendaagse Wanpanoag indian opgenomen in Plymouth Plantation.