Gemeente Rotterdam

|                           |                         |                            |
|[pic]                      |2009 | 26                |Concerncommunicatie         |
|                           |                         |                            |
|                           |19 juni 2009             |Bezoekadres: Stadhuis       |
|                           |                         |Coolsingel 40, Rotterdam    |
|                           |Activiteitenkalender B&W Rotterdam zondag |Postadres: Postbus 70012    |
|                           |                         |3000 KP  Rotterdam          |
|                           |21 juni tot en met zondag|                            |
|                           |28 juni 2009             |                            |
|                                                                                  |
Wethouder Lamers neemt eerste kaart WK Turnen in ontvangst

Wethouder Peter Lamers (Sport, Buitenruimte en Concernorganisatie) neemt op zondag 21 juni om 12.30 uur tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in Ahoy, de eerste kaart in ontvangst voor het WK Turnen 2010. Hij ontvangt deze kaart uit handen van Geert Jan Sikkens, voorzitter van het organisatiecomité en topturner Epke Zonderland. De overhandiging is gelijk de officiële start van de ticketverkoop voor het WK. Het WK turnen vindt volgend jaar plaats van 17 tot en met 24 oktober in Ahoy Rotterdam. (Voor meer informatie: Gerda IJff, Rotterdam Topsport, 010 - 4971212)

Wethouder Bolsius opent Stadspodium Rotterdam

Wethouder Lucas Bolsius (haven en financiën) opent zondag 21 juni om 14.30 uur op spectaculaire wijze het Stadspodium Rotterdam op het Grotekerkplein. Dit openluchtpodium biedt ruimte aan kleinschalige optredens voor onder andere muziek, toneel en kunst. Elke maand is een andere Rotterdamse kunstenaar en een andere kunstdiscipline te bewonderen. Het Stadspodium is vooral te danken aan de Rotterdamse Rotaryclubs die aan de vooravond van het 100-jarige bestaan van Rotary International het initiatief namen de Rotterdamse bevolking een cadeau aan te bieden. De herinrichting van het Grotekerkplein is met de komst van het Stadspodium bijna af. Het afgelopen jaar zijn de rioolbuizen, de bestrating en de verlichting van het plein vernieuwd. In het najaar worden er extra bomen geplant op het plein. (Voor meer informatie: Marijke Vos-Maan, Stichting Stadspodium Rotterdam, tel. 010 - 452 6835))

Wethouder Karakus spreekt op G4-congres

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) spreekt maandag 22 juni om 16.50 uur tijdens het G4-congres 'Binnenstedelijk Bouwen' van het Nicis Institute. Het doel van dit congres is om bestuurders en ambtenaren te inspireren, te agenderen en te committeren. In het plenaire programma wordt ingegaan op de kansen en de mogelijkheden van de binnenstedelijke opgave. Vervolgens delen wethouders van de G4-steden in verschillende workshops hun eigen ervaring. Wethouder Karakus spreekt tijdens de workshop waar het binnenstedelijk bouwen in het daglicht van de burgers wordt gezet. Hierbij vertelt de wethouder over woonbehoeftes nu en in de toekomst. In de workshop met het thema geld vertelt de wethouder over de toegevoegde waarde van het binnenstedelijk bouwen. (Voor meer informatie: Farida Aghris, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 2171)

Wethouder Kriens pakt stokje over van GGD Zuidhollandse Eilanden

Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) is maandag 22 juni om 14.00 uur bij het slotsymposium van de GGD Zuidhollandse Eilanden over de toekomst van de GGD. Deze GGD wordt in het kader van een landelijke herindeling opgesplitst in twee delen. Omdat de afgelopen jaren de politieke aandacht voor volksgezondheid is toegenomen, is de gelegenheid aangegrepen om vooruit te kijken, onder de titel: "De GGD Voorbij? Heeft een GGD in de huidige vorm voldoende toekomst?" Wethouder Kriens krijgt symbolisch het stokje overgedragen voor dat deel dat naar de GGD Rotterdam-Rijnmond overgaat. Het andere deel gaat over naar GGD Zuid-Holland Zuid. Het slotsymposium wordt gehouden in de St. Catharijnekerk in Brielle aan de St. Catharijnehof 1. (Voor meer informatie: Bert Brehm, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 20 34 71 70)

Wethouder Schrijer aanwezig op de Grote Sociëteit op Zuid

Op maandag 22 juni om 17.30 uur is wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) aanwezig op de Grote Sociëteit op Zuid in Theater Walhalla aan de Sumatraweg 9-11. Voor iedereen die met, aan of voor Rotterdam Zuid werkt is de Grote Sociëteit de plek om te netwerken en kennis uit te wisselen. Thema van deze sociëteit is 'De nieuwe Zuiderling'. Bewoners en ondernemers vertellen waarom zij bewust kiezen om op Zuid te (blijven) wonen en werken. Wethouder Schrijer spreekt met de aanwezigen over "Bewust werken aan Zuid". (Voor meer informatie: Marina Woelms, Communicatieadviseur Pact op Zuid, 010 - 417 27 00)

Wethouder Geluk opent conferentie Maatschappelijke Stages

Wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) opent dinsdag 23 juni om 13.00 uur de conferentie Maatschappelijke Stages: van pilot naar kennisplatforms. 21 Scholen in Rotterdam hebben meegewerkt aan een pilot met maatschappelijke stages. In de conferentie worden ervaringen gedeeld en in workshops worden praktische tips geboden. Het is ook de start van het kennisplatform MaS, waar alle Rotterdamse scholen gebruik van kunnen maken. Locatie van de conferentie is Hogeschool InHolland, aan de Posthumalaan 90. (Voor meer informatie: Petra Verheij, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 52 38 97)

Wethouder Schrijer opent tentoonstelling 'Onzeker Bestaan'

Wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) opent op dinsdag 23 juni om 16.30 uur de tentoonstelling 'Onzeker Bestaan' in de centrale hal van het Stadhuis aan de Coolsingel 40. De tentoonstelling is een initiatief van vakbond FNV. De FNV presenteert in 2009 op een groot aantal plaatsen in het land een tentoonstelling met portretten van en interviews met werkenden. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de positie van werknemers en zelfstandigen die met werken een krap inkomen verdienen en daarvan maar moeilijk rond kunnen komen. Vaak zijn het alleenstaande ouders (moeders). De afbeeldingen en verhalen rond dit thema zijn ook verwerkt in een boek, 'Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt'. De tentoonstelling is van dinsdag 23 juni tot maandag 6 juli te bezichtigen in het Stadhuis. (Voor meer informatie:Pieter Bas Simons, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 91)

Wethouder Vervat geeft startsein Zorgportaal Rijnmond

Wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en vervoer) geeft op dinsdag 23 juni om 17.00 uur het startsein voor de ontwikkeling van Zorgportaal Rijnmond in de Burgerzaal van het Stadhuis aan de Coolsingel 40. Rotterdam wil zich komende jaren verder ontwikkelen als Zorgstad. De Rotterdamse gezondheidszorg is één van de meest waardevolle sectoren voor de stad. Niet alleen vanwege het belang van de sector voor de bevolking, maar ook vanwege de werkgelegenheid en de economische waarde, bijvoorbeeld als het gaat om nieuw ondernemerschap. De Rotterdamse gezondheidszorgeconomie is op dit moment, met zo'n 55.000 arbeidsplaatsen en een geschatte omzet van 2,5 miljard, na de haven de grootste economie van Rotterdam. Uiteindelijk wil het Zorgportaal Rijnmond als centraal startpunt fungeren voor de zorgcommunicatie tussen burgers en zorgverleners. Met het portaal wil de gemeente Rotterdam een veilige omgeving realiseren waar zorgverleners en inwoners van de regio Rijnmond met elkaar kunnen communiceren en kennis uitwisselen. Online zorginnovaties kunnen een stevige bijdrage leveren aan een toenemende vraag naar kwalitatief goede zorg. Het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Rotterdam ondersteunen de site met subsidie. Voor de ontwikkeling is 1,6 miljoen euro uitgetrokken. De bedoeling is binnen drie jaar nieuwe technieken aan te bieden op dit regionale platform. Dat maakt een veilige uitwisseling van informatie tussen zorgverleners en patiënten mogelijk. (Voor meer informatie: Kees Wessels, Zorgportaal Rijnmond, tel. 06 - 54 74 55 19)

Burgemeester Aboutaleb brengt bezoek aan Talenthouse

Burgemeester Ahmed Aboutaleb brengt op dinsdag 23 juni om 17.30 uur een bezoek aan Talenthouse Lombardijen aan de Pascalweg 31. Het Talenthouse is een jongerencentrum in deelgemeente IJsselmonde. In dit centrum krijgen de jongeren een eigen verantwoordelijkheid. Ze stellen zelf het activiteitenaanbod van het Talenthouse samen en organiseren ook deze activiteiten. Het gaat om het opknappen van de eigen ruimte, het maken van een actieplan, het verkrijgen van steun bij subsidiegevers en eventueel het verzorgen van publiciteit. Zij worden hierbij geholpen door jongerenwerkers. De jongerenwerkers helpen de jongeren ook bij het vinden van een geschikte opleiding en een baan. Ook binnen het Talenthouse worden diverse opleidingen aangeboden. Tijdens zijn bezoek zal de burgemeester aan een tiental jongeren een diploma voor buurtbemiddelaar uitreiken. Zij hebben hiervoor de afgelopen een maanden een korte opleiding gevolgd in het Talenthouse. (Voor meer informatie: Saskia Rietvelt, Deelgemeente IJsselmonde, tel. 010 - 479 82 71)

Wethouder Grashoff ontvangt delegatie Europese jongeren

Op 24 juni ontvangt wethouder Grashoff een delegatie van leiders van jongerenorganisaties uit zeven Europese landen. De organisaties zijn in Rotterdam voor de evaluatie van het project: 'Innovative Approaches for Youth Participation' waaraan Rotterdam en nog zes Europese steden deelnemen. Doel van het project is door samenwerking, dialoog en het vormen van een netwerk van Europese jongeren te komen tot innovatieve ideeën en methodieken waarmee jongerenparticipatie kan worden versterkt. De ontvangst vindt plaats om 10.40 uur bij Young EDBR, World Trade Center, Beursplein 35. (Voor meer informatie: Sibel Kilinc, wethouder Next voor Werk , Sociale Zaken en Grote stedenbeleid, tel. 06 - 30 40 10 09)

Wethouder Vervat spreekt tijdens wereldcongres over verkeersveiligheid

Wethouder Hans Vervat (economie, verkeer en Vervoer) heet op woensdag 24 juni om 14.30 uur de deelnemers aan het wereldcongres over de verkeerveiligheid en jongeren welkom in het World Trade Center (Beursplein 37). De organisatie van het congres is in handen van La Prévention Routière Internationale (PRI), een internationale organisatie voor verkeersveiligheid, waar een 60-tal landen aan verbonden is. Al jaren tonen de cijfers van verkeersslachtoffers aan dat jongeren, tot de leeftijd van 25 jaar, oververtegenwoordigd zijn. Dat geldt voor de situatie in Nederland, maar wereldwijd is het beeld nog ongunstiger. De PRI wil haar 50-jarig bestaan aangrijpen om extra aandacht te besteden aan jongeren in het verkeer. Tijdens het congres richten vertegenwoordigers van regeringen, onderzoeksinstituten, bedrijven en NGO's vanuit alle continenten zich richten op de gevolgen voor jongeren die de wereldwijde mobiliteit met zich meebrengt. Het congres wordt afgesloten met een resolutie, die door minister Eurlings zal worden ingebracht op de 1ste UN conference voor Ministers van Verkeer in Moskou in november dit jaar. Op donderdag 25 juni om 18.00 uur ontvangt de wethouder de deelnemers van het congres in de Burgerzaal van het Stadhuis (Coolsingel 40). (Voor meer informatie: www.priworldcongress2009.eventassist.nl of Pieter Bas Simons, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 51 07 47 91)

Wethouder Lamers geeft startsein voor fontein op Walstroplein

Wethouder Peter Lamers (buitenruimte, sport en concernorganisatie) geeft woensdag 24 juni om 15.00 uur het startsein voor het spuiten van de fontein op het Walstroplein. De fontein is een initiatief van bewoners en is geplaatst in de vijver op het plein. De fontein is mogelijk gemaakt door financiering van de Groene duimen. Groene duimen zijn beloningen voor bewonersinitiatieven om verwaarloosde (openbare) plekken in de stad op te knappen. (Voor meer informatie: Richard Honders, Communicatie Gemeentewerken, tel. 010 - 489 7055 )

Wethouder Grashoff reikt hoofdprijs Fanatics uit

Op woensdag 24 juni is de grote finale van Fanatics. Wethouder Grashoff is lid van de Fanatics jury en reikt aan eind van de avond de hoofdprijs uit aan de winnaar.De SKVR presenteert maandelijks in WATT het open podium Fanatics. Iedere eerste dinsdag van de maand kunnen jongeren in maximaal 3 minuten hun kunsten voor het voetlicht brengen. Van rap tot een prelude van Chopin, alles mag. De Grote Finale van Fanatics vindt plaats in WATT, West-Kruiskade 26-28 van 20.00 uur tot 22.00 uur. (Voor meer informatie: Evita de Roode, SKVR, 06 - 13 42 65 04)

Wethouder Lamers aanwezig bij te water laten nieuwe boot stichting Plons

Op donderdag 25 juni om 9.30 uur is wethouder Peter Lamers (o.a. Sport) aanwezig bij het te water laten van een nieuwe boot van Stichting Plons aan de Lange Pad bij de Kralingse Plas. Deze stalen vlet is door leerlingen van de Praktijkschool Nieuw Zuid ontworpen en gebouwd. De vlet is speciaal gemaakt voor project Plons Plus van Stichting Plons. Het project Plons Plus stimuleert jongeren van drie verschillende scholen uit het Speciaal Onderwijs 3 ochtenden per week te klussen en te plonzen om zo hun betrokkenheid te stimuleren en te genieten van een zeilervaring op de Kralingse Plas. (Voor meer informatie: Gerben Lems voorzitter Plons, tel 06- 28 22 71 64 )

Wethouder Lamers opent uitkijktoren in Kralingse Bos

Wethouder Peter Lamers (buitenruimte, sport en concernorganisatie), portefeuillehouder Lucas de Boer (Kralingen-Crooswijk) en Jan Fischer (projectleider Groenjaar 2008) openen zaterdag 27 juni om 10.15 uur de uitkijktoren in het Kralingse Bos. De bouw van de uitkijktoren begon in het Groenjaar 2008 en is inmiddels volledig afgerond. In het Groenjaar 2008 zijn er veel projecten gestart om de stad groener te maken. Met nieuwe bomen, bijzondere activiteiten, groene verrassingen en vernieuwende initiatieven kreeg het Rotterdamse groen extra aandacht. De uitkijktoren staat aan het Kralingse Plas, nabij het parkeerterrein aan het Lange Pad. (Voor meer informatie: Richard Honders, Communicatie Gemeentewerken, tel. 010 - 489 7055 )

Dag van de Maatschappelijke Opvang 'SAMEN BUREN'

Wethouder Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) bezoekt zaterdag 27 juni vanaf 13.00 uur de Dag van de Maatschappelijke Opvang 'SAMEN BUREN'. Om te vieren dat het in Rotterdam goed gaat met het oplossen van dakloosheid. In elf deelgemeenten/gebieden in Rotterdam openen bijna 30 voorzieningen in de Maatschappelijke Opvang hun deuren voor hun wijkbewoners en organiseren iets leuks. Wethouder Kriens bezoekt met een bont gezelschap, vier à vijf van deze locaties. 's Avonds zet zij alle leden van de beheercommissies in het zonnetje door hen een mooie avond aan te bieden in de Euromast (Parkhaven 20). Beheercommissieleden zijn buurtbewoners, ambtenaren van (deel)gemeenten, zorginstellingen, wijkagenten en woningbouwverenigingen die zich ingezet hebben om een voorziening tot stand te laten komen en goed te laten functioneren in de omgeving. Vooral bewoners hebben (vrije) tijd en energie in het meedenken gestoken. (Voor meer informatie: Bert Brehm, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 20 34 71 70)

Wethouder Grashoff opent het Nelson Mandela Festival

Wethouder Rik Grashoff verricht op zondag 28 juni om 15.50 uur de officiële opening van het Nelson Mandela Festival. Het festival wordt voor de zesde keer georganiseerd. Het is een festival dat ontstaan is door initiatieven van bewoners, ondernemers en jongeren uit de omgeving van de Dordtselaan die een positief geluid wilden laten horen uit hun buurt. Het festival staat voor verbroedering, samenwerking en positieve betrokkenheid. Er is volop muziek en theater uit de vele culturen die de wijk rijk is. Het festival vindt plaats op 28 juni in het Afrikaanderpark en is al vanaf 13.00 uur toegankelijk. (Voor meer informatie: Ineke Barendregt, Concerncommunicatie Bestuursdienst tel. 010 - 417 2003. of www.nelsonmandelafestival.nl)

Wethouder Karakus geeft startsein voor kluspanden Beukblok

Wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) geeft zaterdag 27 juni om 16.00 uur het startsein voor de kluspanden aan het Beukblok aan de Beukelaarsstraat 72-78. Na zes maanden is de oplevering van de aannemer in zicht. Het Beukblok is een collectief klushuizenproject, bestaande uit vier panden van zes eigenaren. De panden zijn onderdeel van het project '169 Klushuizen' van de gemeente Rotterdam. Met de klushuizen gaan de eigenaren de verplichting aan om het binnen één jaar op te knappen, waarna ze er zelf gaan wonen, voor tenminste twee jaar. Op die manier krijgen de bewoners een naar eigen smaak ingedeeld en opgeknapt huis, tegen een relatief lage prijs. (Voor meer informatie: An Huitzing, Projectleider 169-klushuizen dS+V, tel. 010 - 489 64 54)



Gemeente Rotterdam