Port of Rotterdam

Rotterdam verdubbelt windenergie

18-06-2009

De capaciteit aan windenergie in de Rotterdamse haven wordt de komende jaren verdubbeld tot ruim 300 Megawatt (Mw).

Modernisering van enkele tientallen van de huidige 75 windturbines levert 65 Mw extra op. Hiernaast komt op de buitenring van Maasvlakte 2 plaats voor 24 nieuwe windmolens. De havenuitbreiding kost echter ook enkele windmolenplaatsen, waardoor netto 108 Mw extra beschikbaar komt.

Buitengaats
In het kader van ´Rotterdam Climate Initiative´ (RCI) is het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) drievoudig betrokken bij windenergie. Naast 'on shore',(het bestaande havengebied en Maasvlakte 2) zijn 'near shore' (voor de kust binnen de 'twaalfmijlszone') en 'off shore' (projecten daarbuiten) in beeld. HbR en de provincie Zuid-Holland laten de mogelijkheden voor windenergieparken nabij de kust onderzoeken. Het HbR verwacht dat dit alleen met allerlei restricties en op beperkte schaal dit mogelijkheden biedt. Op de volle zee nabij de 'twaalfmijlszone' ziet het HbR wel mogelijkheden, maar niet dan na herinrichting van de nautische ruimte.

Convenant
In 2001 sloot het HbR het 'Convenant Realisatie Windenergie Rotterdamse Haven' met ondermeer de provincie, omliggende gemeenten en de Zuid-Hollandse Milieufederatie. De afgesproken realisatie van 120 mW in 2010 is met de huidige 150 mW ruimschoots gerealiseerd.

Energiehaven
De haven van Rotterdam is een van 's werelds voornaamste energiehavens. Naast kolen, olie en olieproducten richt de haven zich ook op biobrandstoffen, LNG, koolmonoxide en windenergie. Hoewel windenergie niet behoren tot de kernactiviteit, overslag van fysieke producten, vindt het HbR alternatieve energiebronnen belangrijk in zijn streven naar een zo duurzaam mogelijke exploitatie van het havengebied.