Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district

Oosterhout NB, 21-06-2009

Politie vordert rijbewijs beginnend bestuurder in

NIEUWENDIJK: De politie heeft zondagmorgen aan de Buitenkade het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige inwoner van Nieuwendijk. De Nieuwendijkse automobilist was rond 04:40 uur betrokken bij een materiële aanrijding. Hij bleek onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten. De beginnend bestuurder blies op het ademanalyse in het politiebureau een waarde van 360 ug/l. De politie heeft zijn rijbewijs ingevorderd. Het roze document wordt naar het Openbaar Ministerie gestuurd.

Sinds 1 januari 2006 is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor de
beginners ligt de grens op 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (=ug/l); voor ervaren bestuurders is dit 220 ug/l. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. Doel van de regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist die groep een hogere kans heeft op een ongeluk of het veroorzaken daarvan.

Auteur: Henk Snepvangers

Laatst gewijzigd 21-06-2009 15:55 | © Regio Midden en West Brabant |