Politie Gelderland-Midden

Weer bewoners slachtoffer van babbeltrucs

Publicatiedatum: 21-6-2009 15:37:43

ARNHEM/RHEDEN - In Rheden en Arnhem zijn vrijdag 19 en zaterdag 20 juni weer inwoners het slachtoffer geworden van zogenaamde babbeltrucs. Deze keer ging het om een 86-jarige vrouw uit Rheden en een 79-jarige man uit de wijk Presikhaaf in Arnhem.

In Rheden werd vrijdagmiddag 19 juni een 86-jarige vrouw in haar woning benaderd door een man die zich uitgaf voor bankmedewerker. Hij wist met een smoes de bankpas en pincode afhandig te maken en ging er vandoor. Later bleek dat er geld was verdwenen van het slachtoffer. Een tot dusver onbekende man die zich voordeed als buurtpreventiemedewerker zag zaterdag 20 juni met een smoes kans binnen te komen en wist er uiteindelijk met geld vandoor te gaan.

Afgelopen donderdag werd in Elden in Arnhem ook al een 93-jarige vrouw het slachtoffer van een babbeltruc, waarbij twee mannen zich voordeden als medewerkers van het waterleidingbedrijf. De politie waarschuwt alert te zijn op dit soort praktijken. Laat nooit zomaar vreemden binnen en vraag altijd om een legitimatie. Verifieer zonodig bij het bedrijf waarvoor men werkzaam zegt te zijn. Vertrouwt u het niet? Bel dan gelijk de politie via 0900-8844.
(002520)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Beschonken Silvoldenaar aangehouden na aanrijding
Publicatiedatum: 21-6-2009 15:37:16

ARNHEM - De politie heeft zaterdag 20 juni op de Oude Velperweg in Arnhem een 52-jarige bestuurder aangehouden nadat hij betrokken was geraakt bij een verkeersongeval. Drie andere auto's liepen daarbij schade op. De Silvoldenaar zelf en de tegenpartij raakte bij het ongeval gewond. De politie verdenkt hem er onder meer van onder invloed van alcohol te hebben gereden.

Even voor een uur reed de man uit Silvolde over de Velperweg van Velp richting Arnhem. Op de kruising met de Oude Velperweg ging het mis: volgens getuigen zou de man door rood zijn gereden waarna hij in botsing kwam met een 31-jarige Arnhemse, die bij groen licht vanaf de Oude Velperweg de kruising opreed. De Arnhemse liep daarbij ook letsel op. Als gevolg van de klap botste de Silvoldenaar op een verkeersheuvel en twee tegenliggers, die overigens met de schrik vrij kwamen. Beide slachtoffers zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Omdat de Silvoldenaar niet in staat bleek een ademtest af te leggen is van hem bloed afgenomen voor een bloedproef. (002450)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Honderdtal adressen bezocht door parketpolitie

Publicatiedatum: 21-6-2009 15:36:25

ARNHEM - De parketpolitie heeft vrijdagmiddag en -avond 19 juni op grote schaal openstaande vonnissen in Arnhem-Zuid en Arnhem-Noord geïnd. Een honderdtal adressen werd bezocht waarbij voor ongeveer 6.000 euro aan openstaande boetes werden geïnd.

In samenwerking met het Verkeershandhavingsteam (VHT), de Dienst Vervoer en Ondersteuning van Justitie en studenten van de Politieacademie werd op zo'n honderd adressen opgetreden tegen bewoners die na het overschrijden van de termijnen niet voornemens waren hun boetes te betalen, of mensen die nog een gevangenisstraf moesten uitzitten. Zeven personen werden aangehouden omdat zij nog een gevangenis straf hadden openstaan. Elf personen werden aangehouden omdat zij de boetes ook na een bezoek van de politie weigerden te betalen. Bij aankomst op het bureau betaalden enkelen alsnog en konden ze weer vertrekken. Op één adres waar op openstaande vonnissen werd gecontroleerd, troffen de medewerkers van de Parketpolitie wapens en of gelijkend als echt aan, de wapens zijn in beslag genomen en tegen de bewoners van het betreffende pand wordt een onderzoek ingesteld (zie persbericht elders).

Goede sfeer
De politiemensen hadden een machtiging tot binnentreden en mochten dus ook zonder toestemming van de bewoners de woningen in. 'Dat is overigens wat ons betreft de laatste optie; dat proberen we zoveel mogelijk te voorkomen', aldus een woordvoerder van het korps Gelderland-Midden. 'We proberen liever de transactie in goede sfeer te laten verlopen.'

Afgesleept
Het VHT reed met twee voertuigen met ANPR (Automatic Numberplate Recognition) in het controlegebied rond en controleerde op vonnissen doormiddel van het scannen van kentekens van geparkeerde auto's. Dat leidde er toe dat vijf voertuigen afgesleept waarvan de eigenaars nog een schuld te vereffenen hadden met justitie. De eigenaren krijgen de voertuigen terug zodra ze de achterstallige boete hebben betaald.

Tientjes
In sommige gevallen waren de boetes gekoppeld aan een aantal dagen hechtenis. Dat betekent overigens niet dat na een verblijf in de cel de boete vervallen is. Op enkele adressen stonden tientallen boetes open, die opgeteld meer dan duizend euro bedroegen. Er waren ook enkele Arnhemmers die slechts voor enkele tientjes in het krijt stonden. De actie duurde van 's middag drie uur tot 's avond tien uur.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Doesburger opgepakt na `platbellen' 1-1-2 centrale
Publicatiedatum: 21-6-2009 15:35:41

DOESBURG - De politie heeft vrijdagochtend 19 juni een 46-jarige inwoner van Doesburg aangehouden nadat hij de 1-1-2 centrale zou hebben `platgebeld'.

Gedurende de ochtenduren bleef de man bellen met de 1-1-2 centrale omdat hij kennelijk zijn zin niet kreeg. Daarop gingen agenten naar de woning van de man en troffen hem daar aan. Hij leek onder invloed van alcohol en werd meegenomen naar het politiebureau. Daar is hij later aan een hulpverleningsinstantie voor geestelijke gezondheidszorg overgedragen.
(001934)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---

Auto van talud op A348, bestuurder gewond

Publicatiedatum: 21-6-2009 15:35:08

RHEDEN - Een 56-jarige automobilist uit Arnhem is zaterdag 20 juni gewond geraakt nadat hij op de A348 bij Rheden van de weg was geraakt. Bij het ongeval was verder niemand anders betrokken.

Volgens getuigen raakte de Arnhemmer even voor twee uur net voor de afrit Rheden van de weg, waarna zijn wagen het talud afschoot en onderaan tegen een boom tot stilstand kwam. De Arnhemmer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. Voorzover bekend was er geen sprake van alcoholgebruik.
(002470)

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---