Ingezonden persbericht


Ambulancedienst Kijlstra test hartmassageapparaat

Kijlstra Ambulancegroep Fryslân is deze week begonnen met een onderzoek waarbij mensen met een hartstilstand behandeld worden met een speciaal hartmassageapparaat. Deze zogenaamde AutoPulse zal de komende drie maanden worden ingezet in het verzorgingsgebied van de ambulancepost Harlingen.

Een slachtoffer met een hartstilstand moet zo spoedig mogelijk behandeld worden en vaak zal hiervoor een defibrillator worden ingezet. Om de tijd tussen het ontstaan van de hartstilstand en deze behandeling te overbruggen, is hartmassage in combinatie met beademing van levensbelang. De kwetsbare hersenen worden op deze manier op een kunstmatige manier tijdelijk voorzien van de nodige zuurstof. Vroegtijdig overlijden van het slachtoffer kan hiermee worden voorkomen. Getuigen van een hartstilstand die starten met een adequate reanimatie spelen een cruciale rol bij de overlevingskansen voor het slachtoffer.

Hartmassage door ambulancepersoneel is een belangrijk onderdeel van de behandeling van een hartstilstand. Het opnieuw 'opstarten' van het hart vergt soms een langdurige inzet waarbij tussen de behandelingen met medicatie en de defibrillator door, de bloedsomloop door middel van borstcompressies op gang wordt gehouden. De juiste massagediepte en de frequentie, alsmede de continuïteit ervan is in de praktijk niet altijd even gemakkelijk te handhaven.

De noordelijke regio is een uitgestrekt plattelandsgebied waar de patiënt soms over lange afstanden moet worden vervoerd. Hierdoor is ambulancepersoneel gedwongen om langdurig de borstkas te masseren. Daarnaast moeten ook nog veel aanvullende behandelingen worden uitgevoerd, waardoor de efficiëntie en dus de kwaliteit van de hartmassage onder druk staat.

Vanwege deze problematiek heeft Kijlstra besloten de komende periode de AutoPulse van de firma Zoll te toetsen op praktische toepasbaarheid. De AutoPulse is een zogenaamd reanimatiebord waar de patiënt opgelegd wordt. Om de borstkas wordt een elektrisch aangedreven band aangelegd die vervolgens ritmisch wordt aangetrokken. Hierdoor wordt de borstkas samengedrukt. De ambulancebemanning heeft nu niet alleen de handen vrij, de effectiviteit van deze manier van hartmassage is ook nog eens beter. Bovendien kan de AutoPulse communiceren met de defibrillator, dit ten gunste van de behandeling. De effectiviteit van de AutoPulse is in verschillende studies aangetoond en het apparaat wordt inmiddels door enkele ambulancediensten in Nederland gebruikt. In samenwerking met een van deze diensten is een trainingsprogramma voor het Harlinger ambulancepersoneel opgezet. Het aanbrengen van de apparatuur moet immers in korte tijd en op de juiste manier gebeuren. Het blijft overigens van het grootste belang dat getuigen van een hartstilstand zo snel mogelijk starten met reanimatie. Zonder effectieve hartmassage en beademing door omstanders zijn bij aankomst van de ambulance de kansen voor het slachtoffer zeer gering. Kijlstra hoopt met deze nieuwe ontwikkeling de ambulancehulpverlening in Friesland te ondersteunen en een verdere kwaliteitsimpuls te kunnen geven aan zorg.