Ingezonden persbericht


Rondleidingen in Mook en schade in Roermond

Zomerexpo "De achterkant van het doek"

Zelden zullen beheerders van een kunstcollectie met gretigheid gezocht hebben naar beschadigingen van de in hun bezit zijnde kunstwerken. Craquelures en scheuren in het doek, verkleuringen van de verf en verfverlies werden met enthousiasme bekeken. Vergeeld papier met weervlekken, een vuilwaas en scheuren, allemaal even mooi om te tonen. Keramiek waar stukken of scherfjes van af zijn: heel welkom. Beschadigde schilderijlijsten: prachtig.

Het is natuurlijk een merkwaardige manier om zó naar een collectie te kijken. Normaal wordt elke aanwinst uiterst kritisch bekeken op beschadiging en toestand, met in het achterhoofd de gedachte: wat gaat dát kosten om het weer in orde te krijgen? Een ongewilde bijdrage aan het verhaal van de expositie werd eind vorige week geleverd.

Schade
Op uitnodiging van het Huis voor de Kunsten Limburg, maakte de stichting een kennismakingsexpositie met de collectie (te zien tot 21 augustus) voor de kantoorvilla in Roermond. Vrijdagochtend j.l. vloog een grote baksteen door een ruit en trof een van de bruiklenen, een sculptuur van Oscar Goedhart uitgevoerd in polyester. Er is meteen aangifte gedaan. Om de schade te kunnen bepalen, wordt het beeld deze week teruggehaald uit Roermond. Voor het eerst worden de kunstenaar en de stichting met vandalisme geconfronteerd.

Eenmalig
Om juist dat belangrijke onderdeel van het beheer van een kunstcollectie te belichten, het Behoud en de Restauratie, is vorig jaar het plan opgevat om eenmalig vooral de meest beschadigde schilderijen, schilderijlijsten, beelden, textiel en keramiek te tonen. Natuurlijk met de nodige toelichting, zodat de toeschouwer zelf kan zien wat er bedoeld wordt. Maar wees gerust, niet alleen de ellende wordt getoond, maar ook zeer goed gelukte restauraties. Een aantal prachtige olieverfschilderijen, pastels, aquarellen, grafiek en textilia zullen bekeken kunnen worden. De tentoonstelling zal tot eind oktober hangen in het Gemeentehuis van Mook (Raadhuisplein 6) en is te bezichtigen op aanvraag, met een lid van het bestuur van de Stichting Jacques van Mourik.

Vier rondleidingen
Tijdens de rondgang door de expositie krijgt u een beeld van wat er allemaal komt kijken bij het aanleggen van een verantwoorde collectie kunstwerken. Ook het omgaan met kunst komt aan de orde. De tips voor thuis krijgt iedereen mee. De rondleidingen vinden plaats op zaterdag 11 juli en 25 juli, en in het najaar op zaterdag 3 en zondag 4 oktober. Vanwege de openstelling van het gemeentehuis is vooraanmelding noodzakelijk. Dat kan via telefoon 024-6961381 of per email.De kosten bedragen E 3,50 p.p. tijdens weekends 4,00 p.p. incl. kop koffie of thee. De rondleidingen duren ca. 2 uur.

Groepsrondleidingen
Voor groepen vanaf 12 personen worden op afspraak ook buiten kantooruren rondleidingen gegeven. Entree: 3,50 Euro p.p. en in weekends 4,00 Euro. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Ietje Pinckers, tel.: 024-6961381. Duur: in overleg, tussen ca. 1 en 2 uur.Aanvraag minimaal 5 weken tevoren aangezien vanwege de openstelling van het gemeentehuis vooroverleg met de gemeente noodzakelijk is.

(