KNHS


Houtzager en Opium VS derde in Grote Prijs van Rotterdam
21 juni 2009
Marc Houtzager - Opium VS

Chronometers van Longines lijken te snel te tikken

ROTTERDAM (KNHS) - De nauwkeurigheid van Zwitserse uurwerken is spreekwoordelijk, maar in de Longines Grote Prijs van de haven van Rotterdam leken ze te snel te tikken. Maar liefst 19 combinaties van de 49 starters incasseerden strafpunten voor het overschrijden van de tijd. Uiteindelijk bleven acht combinaties foutloos, maar het hadden er gemakkelijk zes meer kunnen zijn als de chronometers van hoofdsponsor Longines maar iets langzamer hadden getikt. Die zes waren foutloos met één strafpunt voor het overschrijden van de maximaal toegestane tijd en vier daarvan hadden een tijdsoverschrijding van minder dan een seconde. Uiteindelijk was het de Zwitser Steve Guerdat die met Tresor V als winnaar uit de bus kwam, voor zijn landgenoot Pius Schwizer met Unique X. Marc Houtzager (Rouveen) werd met Opium VS (v. Polydor) derde.

De vier combinaties die door de tijdsoverschrijding van maximaal een seconde buiten de boot vielen waren niet de minsten. Daaronder maar liefst drie Belgen: Jos Lansink met Cavalor Cumano, Ludo Philippaerts met Kassini Jack en Philippe Lejeune met Vigo d' Arsouilles. Het kwartet werd volgemaakt door de Amerikaan Todd Minikus met Pavarotti. "De discussie gaat over een enkele seconde, terwijl er in het parcours diverse mogelijkheden waren om de snelheid op te voeren, dan wel om ergens iets af te snijden. De eerste starter reed vlot binnen de tijd en daarna kwam er twee combinaties aan de start die nergens het tempo opvoerden en ook nergens afsneden. Daarom was er voor de jury geen aanleiding om de toegestane tijd te verruimen", aldus Leo Koninckx, de parcoursbouwer. Het tempo kon in het parcours worden opgebouwd op weg naar de sloot. De afstand van de hindernis voor de sloot tot aan de sloot werd door veel combinaties in het begin overbrugd in zeven galopsprongen, terwijl toen men door had tempo te moeten maken diezelfde afstand in zes galopsprongen werd overbrugd. Dat kan alleen als het tempo wordt opgevoerd, waardoor men tijdwinst boekt. Van de eerste zestien starters kregen maar liefst 11 combinaties strafpunten voor de tijd, terwijl van de overige 34 combinaties er slechts acht strafpunten voor de tijd hoefden te incasseren.

Steve Guerdat zag het na zijn barragerit wel als een voordeel dat zijn paard op vrijdag niet voor de tweede manche van de landenwedstrijd gezadeld had hoeven te worden. "Twee parcoursen op vrijdag en dan een Grand Prix op zondag is voor veel paarden een zware belasting. Daarom ben ik persoonlijk wel blij dat we ons niet plaatsten voor de tweede manche van de landenwedstrijd. Mijn paard Tresor V had echter in die eerste ronde wel heel goed gesprongen en daarom had ik vertrouwen in hem voor de Grote Prijs", aldus Guerdat, die geen enkel probleem had met de tijd in het basisparcours. In de barrage vroeg Guerdat vanaf de start een hoog tempo en dat wist hij het gehele parcours vol te houden. Daarbij schakelde Tresor als vanzelf even terug of naar voren bij, om steeds weer passend bij de hindernissen te komen. 50.000,-- Euro was de beloning voor de perfecte barragerit. Pius Schwizer, die als laatste van start ging, wist dat zijn paard Unique X de echte snelheid mist om de tijd van Guerdat te verbeteren, maar kende ook de tijd van de eerste starter in de barrage, Marc Houtzager. "Ik had de rit van Houtzager gezien en wist dat ik sneller kon zijn, dus gokte ik op een foutloze rit, met als doel de tijd van Houtzager te verbeteren. Dat is me gelukt en ik denk dat ik het uiterste eruit heb gehaald".
Opvallend was dat ook de Zwitserse Christina Liebherr zich voor de barrage had geplaatst. Op vrijdag presteerden de Zwitsers nog dermate slecht dat ze niet terug hoefden te komen voor de tweede manche van de landenwedstrijd, en nu stonden ze met drie combinaties in de barrage. Liebherr vroeg van haar toppaard No Mercy een zeer hoog tempo, maar miste net even de goede afstand naar de laatste hindernis van de dubbelsprong, die dan ook prompt viel. Liebherr werd uiteindelijk vijfde.

Marc Houtzager was met Opium VS de enige Nederlandse combinatie die zich plaatste voor de barrage. Dat was opvallend, omdat de KWPN goedgekeurde dekhengst Opium VS niet bekend staat als een snelheidsduivel. Toch wist Houtzager de af en toe bokkende hengst drie seconden binnen de tijdslimiet over de eindstreep te sturen. "Ik was de dertiende starter en heb vanaf het begin een hoog tempo gevraagd. Daarbij het risico om springfouten te maken bewust nemend. Aan de andere kant heeft Opium voortreffelijk gepresteerd in de landenwedstrijd met een foutloze eerste manche. We maakten toen weliswaar in de tweede ronde een fout op de sloot, maar die fout moest ik mezelf aanrekenen. Ik wist dat de vorm er was en heb daarvan geprofiteerd. In de barrage moest ik als eerste van start en had maar één enkel doel en wel een strakke foutloze ronde, en dan hopen dat anderen die na mij kwamen in de haast om mijn tijd te verbeteren fouten zouden gaan maken. Soms gebeurde dat, maar tweemaal niet. Dat is jammer maar, voor mij en Opium VS zat er gewoon niet meer in. Ik ben verschrikkelijk blij met deze derde plaats", aldus Houtzager. Eric van der Vleuten was met VDL Groep Tomboy met een 13de plaats na Houtzager de beste Nederlander.

Wedstrijdleider Emile Hendrix was na afloop een tevreden mens. "We hebben vrijdag, zaterdag en zondag van absolute topsport mogen genieten en dat op zaterdagavond en zondagmiddag voor afgeladen volle tribunes. Vorig jaar hadden we 50.000 toeschouwers en dit jaar kunnen we melden dat het er 5.000 meer zijn. We zijn druk bezig het Rotterdamse CHIO breed op de kaart te zetten en lijken in die nieuwe opzet te slagen", aldus Hendrix.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chio.nl

Uitslag Grand Prix Port of Rotterdam:


1) Steve Guerdat (Zwi) - Tresor V - 0 / 0 - 38.26
2) Pius Schwizer (Zwi) - Unique X CH - 0 / 0 - 40.75
3) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - 0 / 0 - 42.92
13) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Tomboy (v. Emilion) - 1
15) Harrie Smolders (Hooge Mierde) - Walnut de Muze - 4

Uitslag NH Hotels Prijs:


1) Olivier Guillon (Fra) - Istar de Vesquerie - 44 / 36.48
2) David O'Brien (Ier) - Kiltoom - 44 / 37.46
3) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Tygo (v. Numero Uno) - 44 / 37.61
6) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Cirania Z - 44/ 40.71
7) Willem Greve (Weerselo) - Tavanta (v. Indoctro) - 44 / 41.46
9) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Baltimor - 44 / 43.62

Foto Marc Houtzager met Opium VS door Remco Veurink - www.jmint.eu en www.melissen.net