Korps Landelijke Politiediensten

Zeven aanhoudingen bij controle nachtnet

Rotterdam, 21-06-2009 o De Spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft tijdens intensieve controles op de nachtnettreinen zeven personen aangehouden en 57 bekeuringen uitgeschreven. Door de NS zijn 47 reizigers betrapt op het rijden zonder geldig vervoerbewijs. De controles werden tijdens de nachtelijke uren in het weekend van 20 en 21 juni 2009 uitgevoerd op het traject Rotterdam-Den Haag.

Een 33-jarige man uit Rotterdam is aangehouden voor het aanbrengen van graffiti op een trein op Rotterdam CS. De NS zal de schade op de verdachte verhalen. Een 31-jarige man uit Rotterdam is aangehouden nadat hij op een vol perron een vrouw op haar billen sloeg. De vrouw heeft aangifte gedaan van deze vorm van belediging.

De bekeuringen zijn onder meer opgemaakt voor het verstoren van de openbare orde in de trein en perron, zoals openbare dronkenschap, roken, wildplassen, voeten op de bank en het niet tonen van een identiteitsbewijs.

Tijdens de controles bleek dat twee personen stonden gesignaleerd. Een vonnis van 426 euro is direct betaald, één man is ingesloten voor een nog openstaande gevangenisstraf van 14 dagen.

De Spoorwegpolitie voert in overleg met de NS deze controles op het nachtnet uit om de veiligheid van treinreizigers en het treinpersoneel te vergroten. In de nachttreinen is regelmatig overlast van jongeren die uitgaan in Rotterdam. Op weg naar huis vallen deze, vaak dronken reizigers, regelmatig andere reizigers lastig. Ook treinpersoneel wordt hier de dupe van.

De medewerkers van de Spoorwegpolitie en de NS opereerden in burger om een zo normaal mogelijk beeld te krijgen van de situatie in de treinen. De extra controles op het nachtnet vinden regelmatig plaats en zullen in de toekomst een vervolg krijgen.