Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Van Gelder benoemd als `grensmakelaar'

22 juni 2009

grenspalen

Minister Ter Horst en staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) willen de problemen helpen oplossen die mensen ondervinden wanneer zij in grensgebieden werken en wonen. Daartoe stelden zij vandaag de heer Wim van Gelder aan als `grensmakelaar'.

Wim van Gelder was commissaris van de Koningin van de Provincie Zeeland van 1992 - 2007, en in die periode nauw betrokken bij het Europees Comité van de Regio's. Van 2003-2007 was hij lid van het congres van de Raad van Europa.

Ter Horst en Timmermans deden dit tijdens een bezoek aan de EUREGIO. Van bestuurders en bewoners uit de regio vernamen zij uit de eerste hand wat de meest voorkomende vragen en problemen zijn in de grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland.

De knelpunten variëren van samenwerking bij rampen tot erkenning van Nederlandse vakdiploma's. De rijksoverheid en grensregio's hebben een lijst vastgesteld met de meest urgente knelpunten in de samenwerking met België en Duitsland, die een bemiddelende rol van het Rijk vragen. Als grensmakelaar en voorzitter van de Taskforce Grensoverschrijdende Samenwerking (GROS) zal de heer Van Gelder overleg voeren met de buurlanden om deze problemen te helpen oplossen.