51% Recreatieve hardlopers loopt frequenter dan 3 jaar geleden


Gezondheidsbewustzijn zorgt voor meer training

OOSTERBEEK, 20090622 -- Hardlopen neemt in populariteit toe. Dit blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau WPG Research onder 707 deelnemers van een hardloopevenement. Volgens WPG Research loopt de meerderheid van de recreatieve hardlopers (51%) frequenter in vergelijking met 3 jaar geleden.

Waar men destijds nog gemiddeld 1 à 2 keer per week hardliep, is de trainingsintensiteit toegenomen naar een weekgemiddelde van 2 à 3. Slechts 8% van de respondenten geeft aan minder vaak hard te lopen dan 3 jaar terug.

Uit het onderzoek blijkt dat fysiek gezond blijven (90%) en conditieopbouw (77%) de belangrijkste motivatoren zijn om de frequentie van het aantal keren hardlopen per week te verhogen: `Eenmaal per week zorgt onvoldoende voor een trainingsopbouw. Dat besef lijkt bij veel hardlopers te komen' aldus Harm Wevers, eigenaar van WPG Research, `Vandaar dat men vaker de sportschoenen is gaan aantrekken'. De onderzoeker denkt dat voornamelijk het toenemende gezondheidsbewustzijn in Nederland de belangrijkste oorzaak is van de groei. Andere redenen om meer te gaan hardlopen, zijn; om geestelijke gezond te blijven (68%), als uitlaatklep (66%) en voor deelname aan een hardloopwedstrijd (41%).

Ook ziet Harm Wevers een verschuiving op het gebied van de manier van lopen. ´Het lopen is veel meer een sociale happening aan het worden'. Waar voorheen nog veel individueel werd getraind, geeft 59% van de respondenten aan momenteel samen te lopen, zoals bij atletiekvereniging, in een loopgroepje of met vrienden, kennis, collega´s en/ of familie. 'Het individuele karakter van het lopen lijkt er bij de meerderheid af te zijn. Lopen moet niet alleen prestatiegedreven zijn, maar moet ook leuk zijn. En leuk heb je het vaak met meerderen´, aldus Wevers.

Dat hardlopen in toekomst nog meer zal groeien, is volgens het onderzoeksbureau evident: een vijfde van de respondenten (21%) geeft aan dat men in het komende jaar verwacht nog meer te gaan trainen dan dat men de afgelopen jaren heeft gedaan.





Ingezonden persbericht