Stadsdeel Amsterdam Centrum


Kees Fens geëerd met brug

22 juni 2009

Op 14 juni, een jaar na zijn sterfdag, werd Kees Fens geëerd met een eigen brug.

Brug 49 over de Keizersgracht, tussen de Hartenstraat en de Reestraat, heet voortaan officieel de Kees Fensbrug. Op 14 juni onthulden mevrouw Fens en kleindochter Anne Fens de naamplaquette. Dagelijks bestuurder Erik Koldenhof en burgemeester Job Cohen hielden een toespraak.

Band met bruggen
Kees Fens - geboren en getogen Amsterdammer - keek vanuit zijn huis uit op deze brug. Kees Fens is bekend als schrijver en literair criticus en schreef columns voor de Linie, De Tijd en de Volkskrant. Van hem zijn diverse bundels verschenen, waaronder 'Het geluk van de brug; het Amsterdam van Kees Fens'. Ook ontving hij voor zijn literaire essays en kritieken verschillende prijzen. Kees Fens was Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw, hoogleraar Nederlandse letterkunde en kritiek, en eredoctor van de Universiteit van Amsterdam.

Dagelijks bestuurder Erik Koldenhof: "Een brug vernoemen doe je niet zomaar, iemand moet wel iets hebben met de brug waarop zijn of haar naam prijkt. Bij Kees Fens is die band duidelijk aanwezig; hij keek vanuit zijn huis uit op deze brug. Ook is van hem het boekje 'Het geluk van de brug' verschenen. Kees Fens had duidelijk iets met bruggen. Daarom is het terecht dat er nu een Kees Fensbrug is, in hartje Amsterdam."