Gemeente Reimerswaal


Rinnooy Kan ontdekt de blauw groene economie van Zeeland

Geplaatst op: 22-06-2009

Op woensdagmorgen 17 juni bracht Alexander Rinnooy Kan een bezoek aan Yerseke. In gesprek met betrokken bestuurders en ondernemers werd de voorzitter van de Sociaal Economische Raad geïnformeerd over het integrale gebiedsontwikkelingsproces waartoe de gemeente Reimerswaal begin 2008 initiatief heeft genomen. Impuls ondersteunt de gemeente in dit proces met name door het in ontwikkeling brengen van goede in het proces opkomende projectideeën.

Rinnooy Kan deed Yerseke aan op zijn zoektocht naar de Verborgen kracht van Zeeland waartoe hij was uitgenodigd door de Zeeuwse Bibliotheek in het kader van Standplaats Zeeland. Van dit evenement is Impuls dit jaar hoofdsponsor. In partycentrum De Zaete aan de Oosterschelde werd Rinnooy Kan welkom geheten en geïnformeerd door projectwethouder Hans de Kunder, door Rob de Waard, extern projectleider en door Gerbert van der Wal, directeur van Economische Impuls Zeeland. Schaal- en schelpdiersector en Aquacultuur, Wetenschap, Recreatie&Toerisme werden benoemd als pijlers van de regionale economie in en rondom Yerseke waaraan het ontwikkelingsproces nieuwe impulsen wil geven.

Na de korte bijeenkomst in De Zaete werd een wandeling gemaakt naar de Hatchery van Roem van Yerseke. Onderweg werd o.a. stil gestaan bij de Oesterputten van Yerseke waarbij ideeën uitgewisseld werden op welke wijze de putten in de toekomst zowel geschikt kunnen blijven voor de Oesterproductie als voor andere activiteiten met toegevoegde economische waarde.

In de Hatchery werd duidelijk gemaakt welke innovatieve methodes inmiddels ontwikkeld worden om de kweek van schaal- en scheldieren in de toekomst te realiseren. Daarbij werd ook ingegaan op de nog te nemen hindernissen voordat deze innovaties daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.

Vanuit Yerseke werd per bus naar Hansweert gereisd waar een schip gereed lag om naar Terneuzen te varen. Tijdens de lunch aan boord informeerden Impuls projectmanagers Arie van der Maas en Gijsbrecht Gunter over de unieke mogelijkheden om Zeeland verder te ontwikkelen als dé regio voor Bio Based Economy. Gerefereerd werd aan het advies dat de minister van LNV onlangs aan de SER heeft gevraagd ten aanzien van het thema Bio Based Economy. Het pleidooi van Impuls werd nog eens onderstreept door een presentatie van Brigitte Pommée van de Hogeschool Zeeland over het thema Cradle to Cradle en de verschillende Zeeuwse projecten op dit terrein waarbij de Hogeschool Zeeland betrokken is.
Aangekomen in Terneuzen werd het gezelschap door Reimerswaals wethouder Hans de Kunder "overgedragen" aan wethouder Co van Schaik van Terneuzen. Hij begeleidde Rinnooy Kan met zijn gevolg naar het Voorlichting- en Opleidingscentrum van het Glastuinbouwproject in de Kanaalzone. Een prachtig voorbeeldproject waar nieuwe combinaties van industrie, agro, beroepsonderwijs en arbeidsvoorziening leiden tot een nieuwe economische impuls voor Terneuzen en omgeving. Restwarmte en CO2 van Yara worden benut voor glastuinbouw. Daarnaast zorgt goede samenwerking tussen overheid, onderwijs en Dethon er voor dat aan de vraag die door het glastuinbouwproject ontstaat op de arbeidsmarkt kan worden voldaan. Een uitstekend project waaraan door anderen dan Impuls gewerkt is en wordt maar dat Impuls graag als voorbeeld voor de heer Rinnooy Kan naar voren bracht om te laten zien hoe groen de economie van Zeeland zich ontwikkelen wil en kan.