Gemeente Boarnsterhim


Akkoord over locaties scholenbouw Akkrum en Grou

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boarnsterhim en de schoolbesturen voor bijzonder en openbaar onderwijs (PCBO en BoboB) zijn vandaag tijdens een gezamenlijk overleg tot een akkoord gekomen over de uitgangspunten voor de scholenbouw in Akkrum en Grou.

De heren Nysius van Rijn (BoboB) en Hans Greidanus (PCBO): "Wij zijn tevreden dat in constructief overleg met het college het best haalbare plan gerealiseerd kan worden voor het bouwen van de scholen, mede gezien de situatie waarin de gemeente Boarnsterhim verkeert".

Belangrijk punt van de recente discussie was de locatie in Akkrum. Onlangs sprak het college van burgemeester en wethouders de voorkeur uit voor nieuwbouw op de huidige locatie van de Thalenschool aan de Ombocht. Dit, omdat er geen bestemmingsplanprocedure doorlopen hoeft te worden en dus sneller gebouwd kan worden. En omdat de kosten veel lager zouden uitvallen omdat op de huidige locatie geen aparte, nieuwe gymzaal gebouwd hoeft te worden. Niet onbelangrijk gelet op de financiële situatie van de gemeente. In de raadsvergadering gaf het college van burgemeester en wethouders al wel ruimte voor nader overleg over de locatie.

In het overleg tussen de schoolbesturen en het college is overeenstemming bereikt over de uitgangspunten voor de scholenbouw. Voor de locatie in Akkrum is de keuze gemaakt voor het reeds bouwrijp gemaakte terrein aan de Stringen, onder de voorwaarde dat daar geen gymnastieklokaal wordt gerealiseerd, maar dat gebruik wordt gemaakt van de UT-hal voor het bewegingsonderwijs. In Akkrum blijft de mogelijkheid open voor aanhaken van kinderopvang. Overigens is op beide kavels ruimte om op termijn functies toe te voegen.

In Grou zal de nieuwbouw voor scholen, kinderopvang en gymnastieklokaal worden gerealiseerd op de eerder vastgestelde locatie, aan de Tjallinga.

Wethouder mevrouw de Haan van Boarnsterhim: "het doet mij bijzonder goed dat we in korte termijn, sinds april jongstleden, het proces vlot hebben kunnen trekken. Ik ben dan ook blij met het behaalde resultaat".