Technische Universiteit Delft

Programmeren

door M&C

Promotie van dhr. S.G.M. Cornelissen: "Evaluating Dynamic Analysis Techniques for Program Comprehension"

23 juni 2009 | 14:00 uur
plaats: Kronigszaal van de faculteit TNW

De heer Drs. S.G.M. Cornelissen | doctorandus in de informatica, promotor | Prof.dr. A. van Deursen EWI
coprom. | Dr. A.E. Zaidman UD-EWI

Evaluating Dynamic Analysis Techniques for Program Comprehension

Softwarebegrip is een cruciaal onderdeel van softwareontwikkeling en
-onderhoud, omdat software voldoende moet worden begrepen alvorens het correct kan worden aangepast. Een van de gangbare benaderingen bij het doorgronden van software is het bestuderen van zijn uitvoering, wat bekendstaat als dynamische analyse. Veel van zulke oplossingen zijn verschenen in de literatuur, maar hun empirische evaluatie schiet vaak tekort, en hun toegevoegde waarde wordt zelden gekwantificeerd.

Dit proefschrift biedt een karakterisering en een uitbreiding van het bestaande werk op het gebied van softwarebegrip en dynamische analyse. Een sterke nadruk ligt hierbij op empirische evaluatie. Om de huidige staat der wetenschap te structureren en om onderzoekskansen te identificeren voeren we eerst een systematisch literatuuronderzoek uit. Vervolgens presenteren we zowel een traditionele als een meer geavanceerde visualisatietechniek. We experimenteren met de nodige abstractietechnieken en stellen gereedschappen beschikbaar. Onze oplossingen worden gevalideerd door middel van een gecontroleerd experiment. Tot slot presenteren we een reeks aanbevelingen voor toekomstig werk.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.