Technische Universiteit Delft

Laminaten

door M&C

Promotie van dhr. C.S. Faria Lopes: "Damage and failure of non-conentidual composite laminates"

23 juni 2009 | 10:00 uur
plaats: Kronigszaal van de faculteit TNW

De heer Ir. C.S. Faria Lopes | ingenieur luchtvaart en ruimtevaart, Nederland
promotor 1 | Prof.dr. Z. Gürdal LR
promotor 2 | Prof. P.M.P.R. de C.Camanho U-Porto, Portugal'

Damage and failure of non-conentidual composite laminates

Voor lange tijd was de toepassing van composiet materialen beperkt tot militaire vliegtuigen en secundaire constructies in commerciële vliegtuigen. Verder waren de ontwerpmogelijkheden voor composiet laminaten beperkt tot quasi-isotrope configuraties omdat hun gedrag meer lijkt op dat van monolitische materialen, waardoor hun gedrag makkelijker is te voorspellen, en omdat ze makkelijker zijn te fabriceren. Maar dit beeld is aan het veranderen. Tegenwoordig zijn er geautomatiseerde systemen die snel grote composieten onderdelen met hoge kwaliteit kunnen maken. De romp van het nieuwe lange afstandsvliegtuig Boeing 787 is bijvoorbeeld gemaakt door âautomated fibre placement machinesâ. Deze hoge precisie systemen kunnen laminaten produceren die zijn opgebouwd uit lamina met hoeken die afwijken van de traditionele 0o, 90o and 45o. Bovendien kunnen âautomated fibre placement machinesâ de vezelbanden sturen terwijl ze worden geplaatst, resulterend in lagen met variërende vezeloriëntaties en laminaten wiens elastische eigenschappen variëren met vlakte coördinaten, genaamd variabele stijfheidspanelen.

In deze dissertatie verwijst de uitdrukking niet-conventionele composiet laminaten zowel naar laminaten met rechte vezels samengesteld uit lagen met niet-conventionele vezelhoeken, als naar variabele stijfheidspanelen. Het structurele gedrag van niet-conventionele composieten wordt niet volledig begrepen, vooral hun schade en bezwijkgedrag. Het doel van deze dissertatie is om een beter inzicht in deze onderwerpen te verkrijgen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.