Gemeente Bodegraven

gereed

Voorlopig ontwerp woonwijk De Wijde Wiericke gereed

DSCF0010.JPG

Vandaag heeft het college van Bodegraven het voorlopig stedenbouwkundig ontwerp voor De Wijde Wiericke vastgesteld. In het voorlopig ontwerp dat er nu ligt zijn ideeën uit de participatie verwerkt en is afgestemd op marktontwikkelingen, omgeving en milieuaspecten. Op 23 juni 2009 presenteert de gemeente tijdens een inloopgelegenheid het voorlopig ontwerp aan alle belangstellenden.

In het najaar van 2007 heeft de gemeente samen met bureau Alle Hosper een eerste ontwerp, het schetsontwerp, gepresenteerd. In deze fase heeft de gemeente verschillende doelgroepen (huidige gebruikers, direct omwonenden, marktpartijen, school De Brug, jongeren en overige inwoners van Nieuwerbrug) betrokken bij de planvorming. Tijdens diverse bijeenkomsten zijn ideeën en suggesties verzameld en vragen over de toekomstige wijk genoteerd. Met deze informatie heeft de gemeente samen met bureau Alle Hosper verder gebouwd aan het stedenbouwkundig ontwerp. Sommige ideeën konden stedenbouwkundig gezien een plek krijgen in het ontwerp, anderen weer niet.

Naast het ontwerp is er een uitvoeringsnotitie vastgesteld door het college, waarin onder andere alle vragen die tijdens participatierondes in 2007 leefden, zijn gebundeld en beantwoord. Vooraf is met de Werkgroep Innovatie Nieuwerbrug (WIN) overlegd over de inhoud van de uitvoeringsnotitie. De meest besproken onderwerpen tijdens het participatieproces waren: de aanhechting met de bestaande buurt, de verkeersontsluiting en het voorzieningengebied.

Zo is de suggestie van omwonenden, om een zone met groen of water tussen de bestaande en de nieuwe buurt te ontwikkelen, in het ontwerp verwerkt. Het voorstel van een aantal inwoners om De Wijde Wiericke op één plaats aan te sluiten (de Gravin Margarethastraat / Graaf Albrechtstraat) is niet opgenomen in het ontwerp. Voor een logische verkeersstructuur en een goede spreiding van het verkeer vindt de gemeente het belangrijk De Wijde Wiericke op drie plaatsen aan te sluiten aan de bestaande buurt. Wel worden er in de bestaande buurt op een paar plaatsen maatregelen getroffen om het verkeer vlot en veilig af te wikkelen.

In het ontwerp is er voor gekozen om de voorzieningen zoveel mogelijk op één locatie te concentreren. In overleg met de gebruikers (tennisvereniging, speelweek organisatie, ijsclub, school De Brug, volkstuingebruikers en Oranjevereniging) is de gemeente tot een indeling gekomen waar veel draagvlak voor is. Bovendien is bij de indeling rekening gehouden met dubbelgebruiksmogelijkheden van de voorzieningen.

Inloopgelegenheid, reacties en planning

Tijdens de inloopgelegenheid op 23 juni kunnen belangstellenden zelf een moment uitkiezen om langs te komen. Dit kan in de middag tussen 15.30 en 17.00 uur en in de avond tussen 19.00 en 21.30 uur in het Wierickehuis. Tussen 17.30 en 19.00 uur is er voor de direct aanwonenden van het plangebied gelegenheid om het voorlopig ontwerp te bekijken. Er zijn verschillende vertegenwoordigers van de gemeente en bureau Alle Hosper aanwezig om vragen te beantwoorden.

Deze inloopgelegenheid heeft een informatief karakter. Reacties kunnen schriftelijk ingediend worden bij de gemeente Bodegraven, t.a.v. P. Mahabier, Postbus 401, 2410 AK, Bodegraven. Dit kan vanaf 1 juni tot en met 12 juli. In deze periode ligt het voorlopig ontwerp samen met de uitvoeringsnotitie en het door de gemeenteraad vastgestelde programma van eisen ter inzage in het gemeentehuis van Bodegraven en in het Wierickehuis in Nieuwerbrug. Daarna wordt het ontwerp omgebouwd tot het definitief ontwerp en wordt zo nodig ook de uitvoeringsnotitie gewijzigd. Naar verwachting worden het definitief ontwerp en de uitvoeringsnotitie in november 2009 door de gemeenteraad vastgesteld.