Platform Biologica




* percy schmeiser gentech zaad patentrecht monsanto

De Canadese boer Percy Schmeiser (78) komt op 23 juni op uitnodiging van ZLTO, Biologica en Avalon naar Nederland om zijn verhaal over gentech en patentwetgeving te vertellen. Percy Schmeiser is bezig met een Europese tournee. De afgelopen weken kreeg hij in Duitsland veel media-aandacht en trok hij volle zalen met boeren, politici en betrokken burgers die zich afvragen of dergelijke rechtzaken van zaadmultinationals tegen boeren ook in Europa kunnen ontstaan.

Percy Schmeiser is door zijn juridische strijd tegen Monsanto het internationale boegbeeld van boeren geworden, die zich verzetten tegen de huidige patentwetgeving in Noord-Amerika en Canada. Nadat Schmeisers bedrijf in 1998 besmet raakte met GMO-koolzaad, werd hij door multinational in chemie en zaden Monsanto voor de rechter gedaagd; het bedrijf wilde zijn patentrecht op het gentechzaad doen gelden en Schmeiser laten betalen. Percy procedeerde jarenlang. Hij hoefde uiteindelijk niet te betalen, maar was wel tonnen aan proceskosten kwijt. Na 40 jaar koolzaadteelt schakelde hij over op graanteelt. Er bleef echter besmet koolzaad achter op zijn land. Er verschenen elk jaar weer enkele GM koolzaadplanten op zijn land. Toen Monsanto weigerde 'zijn eigendom' op te ruimen, daagde Percy Monsanto voor de rechter. Net voor de zitting werd de zaak geschikt.

Percy Schmeiser en zijn vrouw Louise reizen de wereld rond met hun verhaal omdat ze vinden dat er veel te weinig bekendheid bestaat over de methoden van multinationals als Monsanto om juridisch eigenaar te worden van de totale handel in zaden. In Duitsland is er een documentaire gemaakt onder de titel: 'Percy Schmeiser, David gegen Goliath' waarin portretten van Schmeiser en een aantal Amerikaanse boeren, die ondanks vele intimidaties naar buiten treden met hun verhaal.

Meer informatie
Voor meer informatie over het totale programma van Percy Schmeiser in Nederland kunt u zich wenden tot Bert van Ruitenbeek: Van.ruitenbeek@biologica.nl
»