Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam

16 juni 2009

Patiënten uit Amsterdam Zuidoost, Duivendrecht en Diemen die 's avonds of in het weekend met spoed een huisarts nodig hebben, kunnen vanaf 23 juni terecht bij de nieuwe Huisartsenpost in het Academisch Medisch Centrum. Dit kan alleen na telefonisch overleg via het centrale telefoonnummer van de Huisartsenpost. Op diezelfde datum sluit de bestaande Huisartsenpost haar deuren. De nieuwe locatie bevindt zich direct naast de Spoedeisende Hulp. Bij deze Huisartsenpost komt ook een servicepunt van de apotheek van het AMC.

Met de vestiging van de Huisartsenpost Zuidoost bij de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) komt het AMC tegemoet aan de wens van minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Die wil dat huisartsenposten en afdelingen Spoedeisende Hulp met elkaar integreren. De samenwerking tussen de Stichting Huisartsen Dienstenposten Amsterdam (SHDA) en het AMC gaat dan ook verder dan alleen het delen van de huisvesting, al blijven de Huisartsenpost en de SEH gescheiden eenheden.
Zo spreken patiënten die op eigen houtje naar de Spoedeisende Hulp komen - zogenoemde zelfverwijzers - bij binnenkomst als eerste een triageverpleegkundige. Die beslist of de patiënt voor behandeling naar de SEH gaat of naar de huisarts wordt doorgestuurd. Andersom kunnen patiënten die uitgenodigd zijn bij de Huisartsenpost direct worden doorgestuurd naar de SEH als dat nodig mocht zijn. `s Avonds na elf uur sluit de Huisartsenpost bij het AMC en neemt de nachtpost van de SHDA die functie over. Zelfverwijzers worden na elf uur wel door de SEH gezien.

De triageverpleegkundige die de zelfverwijzers ziet, werkt aan de hand van het Manchester Triagesysteem. Volgens dit systeem worden patiënten ingedeeld in vijf categorieën, afhankelijk van de ernst en de urgentie van de klacht. Aan de categorieën zijn veelzeggende kleuren gekoppeld: rood staat voor acuut levensgevaar, bij oranje gaat het om klachten als benauwdheid, lage bloeddruk of verlaagd bewustzijn, geel zijn ernstige maar niet levensbedreigende aandoeningen die maximaal een uur kunnen wachten en bij groen en blauw volstaat een zelfzorgadvies of een verwijzing naar het spreekuur van de huisarts de volgende dag. De triageverpleegkundige kan bepalen dat de patiënt met zijn of haar klacht beter direct naar de dienstdoende huisarts van de Huisartsenpost kan worden doorverwezen. Hierdoor komen patiënten zo snel mogelijk op de juiste plek.

Het telefoonnummer van de Huisartsenpost is 088-0030600. De afdeling Spoedeisende Hulp bevindt zich op de begane grond van het AMC (niveau 01). Een routebeschrijving naar het AMC is te vinden op www.amc.nl/route.

Persvoorlichting
Voor meer informatie kunnen journalisten contact opnemen met een van de wetenschapsvoorlichters bij de afdeling Voorlichting van het AMC: Edith Gerritsma, Connie Engelberts of Andrea Hijmans. telefoon: (020) 566 2929
e-mail: wetenschapsvoorlichting

Patiëntenvoorlichting
Patiënten kunnen voor informatie terecht bij de afdeling patiëntenvoorlichting.
telefoon: (020) 566 3355
e-mail: patiëntenvoorlichting