Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 16 juni 2009

Samenwerkende bedrijven ontlopen in Nederland vaak btw

Promotie Ad van Doesum over contractuele samenwerkingsverbanden en btw

Samenwerking tussen ondernemers blijft in Nederland vaker onbelast dan het Europese recht voorschrijft. Dat blijkt uit onderzoek naar de btw-heffing in Europa van de jurist Ad van Doesum. Hij promoveert op dinsdag 23 juni aan de Universiteit van Tilburg.

Samenwerking tussen ondernemers komt veelvuldig voor, maar bij de btw-heffing in Europa wordt nauwelijks rekening mee gehouden, stelt Ad van Doesum. In het kader van zijn promotie onderzocht hij het Nederlandse en het Europese recht. Beide bevatten in het geval van contractuele samenwerking tussen bedrijven zoveel onderzekerheden, dat niet altijd is vast te stellen wanneer btw-heffing aan de orde is en in hoeverre recht op aftrek van voorbelasting bestaat. Dat komt de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid niet ten goede. Al helemaal onduidelijk is hoe de heffing van btw met betrekking tot samenwerking idealiter dient te verlopen. Van Doesum onderwierp een breed spectrum van samenwerkingsverbanden aan een analyse, waaronder personenvennootschappen, poolovereenkomsten en partageovereenkomsten.

Hoewel bij bepaalde vormen van samenwerking tussen ondernemers op grond van Europese recht btw moeten worden geheven, vindt in Nederland heffing van btw niet altijd plaats, concludeert Van Doesum. Op sommige onderdelen is de heffing van btw bij samenwerkingverbanden in Nederland zelfs in strijd met het Europese recht.

Ad van Doesum (1975) studeerde fiscaal recht aan de Universiteit Leiden. Van 1998 tot 2005 werkte hij bij Ernst & Young Belastingadviseurs te Amsterdam in de (internationale) btw-praktijk. Sinds 2004 is hij daarnaast als onderzoeker en docent verbonden aan het Fiscaal Instituut Tilburg van de UvT. In 2005 stapte hij over van Ernst & Young naar PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs NV. Hij voerde zijn promotieonderzoek uit bij het Fiscaal Instituut Tilburg en het Center for Company Law van de Faculteit Rechtsgeleerdheid.