Deelgemeente Oud-West Amsterdam



---

Standbeeld Wibaut krijgt nieuwe plek

Herdenkingsjaar van start

18 juni 2009
Wie bouwt? Wibaut! Op dinsdag 23 juni onthullen stadsdeelvoorzitter Bouwe Olij (Oud-West) en portefeuillehouder Germaine Princen (Oost-Watergraafsmeer) het standbeeld van Wibaut op de brug over de Singelgracht (Rhijnspoorplein/Weesperplein). Het beeld, dat jarenlang voor het Wibauthuis stond, krijgt hiermee een nieuwe plek. De onthulling begint om 16.00 uur en markeert de start van het Wibautjaar in Amsterdam.

Amsterdam staat met een reeks van activiteiten stil bij de 150e geboortedag van Floor Wibaut. Deze voorvechter van sociale woningbouw was 17 jaar lang wethouder van onder meer Volkshuisvesting en Financiën van Amsterdam. Onder zijn bewind keurde de gemeenteraad het plan Zuid van Berlage goed. Met zijn enorme denkkracht en dadendrang zorgde Wibaut voor een ingrijpende verbetering van de sociale omstandigheden van grote groepen Amsterdammers. En zo vrijgevig hij privé was, zo streng was hij als het om de financiën van Amsterdam ging.

Het idee om een `groots Wibautjaar' te organiseren kwam van Bouwe Olij. Hij zal, voorafgaand aan de onthulling van het standbeeld, meer vertellen over de persoon Wibaut. Portefeuillehouder Germaine Princen zal ingaan op het project Wibaut aan de Amstel. Na de onthulling staan er op 23 juni nog andere activiteiten op het programma: burgemeester Job Cohen geeft in de Zuiderkerk een lezing over 'Wibaut als gemeenteman'. Wethouder Hans Gerson vertelt meer over Wibaut als volkshuisvester. Daarna zal, in aanwezigheid van drie van Wibauts kleinkinderen, de expositie 'Het beeld van Wibaut, onderkoning van Amsterdam' geopend worden. Wilt u meer weten over het openingsprogramma en over de andere activiteiten? Kijk dan op www.150jaarwibaut.nl.

Zie ook

www.150jaarwibaut.nl
150 jaar Wibaut

---