Eerbetoon aan Nederlandse veteranen: fietstocht in spoor Irenebrigade

19/06/2009 10:58

Booij, Klusman en Van Bruggen

Lustrumjaar Nederlandse Veteranendag aanleiding voor vierdaagse fietstocht

Dit jaar is het precies 65 jaar geleden dat Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene in Normandië landde om als deel van de geallieerde strijdkrachten West-Europa te bevrijden. Als eerbetoon aan de groep oudste veteranen van ons land, en de veteranen van de Irenebrigade in het bijzonder, organiseren het Veteraneninstituut en het Comité Nederlandse Veteranendag van 23 tot en met 27 juni een historische fietstocht in het spoor van de Irenebrigade. De fietstocht is een van de vele lustrumactiviteiten die plaatsvinden rond Nederlandse Veteranendag op zaterdag 27 juni aanstaande.

De fietstocht

De tocht van ruim 800 kilometer start op dinsdag 23 juni in Normandië. De fietsers leggen zoveel mogelijk de opmarsroute van de Irenebrigade af. Op zaterdag 27 juni worden ze in Den Haag feestelijk onthaald door burgemeester Van Aartsen tijdens de Nederlandse Veteranendag. Het team bestaat uit 15 man, er doen zowel veteranen als uitgezonden militairen mee. De uitzendervaring van het team varieert van Nieuw-Guinea tot Afghanistan.

Martin Elands, militair historicus op het Veteraneninstituut en projectleider van de fietstocht: "Het startschot in Normandië wordt gegeven door veteranen die in 1944 en 1945 daadwerkelijk hebben meegevochten met de Irenebrigade. Tijdens de tocht zullen we op de meeste plaatsen die op het vaandel van de brigade staan, plechtige herdenkingen organiseren. Deze plaatsen zijn Pont Audemer, Beringen, Tilburg en Hedel. De tocht is een eerbetoon van jongere veteranen aan oude veteranen, en symboliseert de steeds sterkere band tussen de verschillende generaties veteranen."

Programma

22 juni: start fietstocht in Arromanche waar de Irenebrigade in 1944 landde, 12.45 uur herdenking en kranslegging Pont Audemer, finish in Forges-les-Eaux.

24 juni: Start in Forges-les-Eaux, via Abancourt, Bapaume en Pont-a-Marcq, finish in Hem (nabij Lille).

25 juni: Vanuit Hem via Waterloo en Leuven naar Beringen (waar om 15.30 uur herdenking en kranslegging plaatsvindt) en finish in Oirschot.

26 juni: 09.45 herdenking bij monument in Tilburg (Stadhuisplein), 11.25 uur ontvangst bij Stadhuis Den Bosch (Markt 1), 12.15 uur herdenking bij monument in Hedel (hoek Kon. Wilhelminaweg en Uithovensestraat), 15.45 uur: bezoek lokale veteranendag Schoonhoven (Bastion 5), 18.00 uur bezoek lokale veteranendag Leidschendam-Voorburg (tent bij winkelcentrum Leidschenhage)

27 juni: Nederlandse Veteranendag, 9.00-9.30 uur feestelijke ontvangst in historische setting bij de Grote Kerk in Den Haag met burgemeester Van Aartsen, Inspecteur-Generaal de Krijgsmacht ir. M. van Maanen, oud-strijders Irenebrigade en jonge militairen, 10.00-12.00 en 14.30-16.00 uur ontmoetingen op Malieveld met bezoekers en pers, 13.00 deelname fietsteam aan defilé

Over de Irenebrigade

De Irenebrigade landde op 6 en 7 augustus 1944 op de invasiestranden in Normandië en werd al snel aan het front ingezet. Na tal van zware gevechten, onder meer bij Pont Audemer en Beringen, passeerde de brigade in de nacht van 20 op 21 september 1944 de Nederlandse grens ten zuiden van Valkenswaard. De geallieerde opmars in het kader van operatie Market Garden bracht de brigade in de regio rond Grave, waarna de Irenemannen via Oirschot bijdroegen aan de bevrijding van Tilburg. Na in de oorlogswinter in Zeeland te zijn ingezet, leverde de brigade in april 1944 zijn zwaarste gevechten in Hedel.en werd uiteindelijjk op 8 mei 1945 in Den Haag als eerste geallieerde eenheid feestelijk binnengehaald. De Irenebrigade, waarvan tussen Normandië en Den Haag ruim veertig man het leven gaven, kreeg voor haar bijzondere inzet de Militaire Willemsorde der vierde klasse toegekend.





http://www.veteraneninstituut.nl/fietstocht


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,