Ingezonden persbericht


19/06 2009

Dierenartsen uit heel Europa slaan handen ineen

Eerste Europese conferentie over veetransport vindt plaats in Amsterdam

Nederland is in Europa een grote speler op het gebied van de export van levende dieren. Zo gaan per jaar zo'n 9 miljoen varkens in vrachtwagens de grens over. Bij het pluimvee nadert dat getal de 300 miljoen. Het is dan ook passend dat juist in Nederland voor het eerst dierenartsen uit heel Europa samenkomen om te praten over veetransport. Het bewaken van dierenwelzijn staat daarbij voorop. Op dinsdag 23 en woensdag 24 juni organiseert Eyes on Animals, in samenwerking met Varkens in Nood en WSPA, in Amsterdam de eerste European Conference on Animal Transport.

Acht dierenartsen uit landen als Spanje, Italië, Oostenrijk, Litouwen en Polen komen in besloten kring bijeen om te leren van elkaars ervaringen. Ook van de Voedsel en Waren Autoriteit, de Algemene Inspectiedienst en het ministerie van LNV zijn afgevaardigden aanwezig. Tijdens de twee conferentiedagen zal onder meer worden gesproken over de sanctiesystemen in de verschillende Europese landen. Ook zullen de dierenartsen toelichten tegen welke problemen ze aanlopen bij het uitvoeren van inspecties. Het doel van de conferentie is het creëren van een internationaal netwerk van dierenartsen met veel praktijkervaring. Dierenartsen die ook na terugkeer in eigen land kunnen blijven profiteren van elkaars hulp en advies.

Eyes on Animals is een jonge dierenwelzijnsorganisatie die zich primair richt op het uitvoeren van inspecties. Inspecteurs van de stichting controleren voortdurend veetransporten en geven trainingen aan politieagenten om hen te scholen in de Europese regelgeving voor het transporteren van levende dieren. "Ik volg al zo'n acht jaar veetransporten door heel Europa en heb gezien hoe chauffeurs vaak een omweg maken om niet door landen te hoeven rijden waar dierenartsen en agenten streng controleren op dierenwelzijn", stelt Lesley Moffat, inspecteur bij Eyes on Animals. "Ze rijden liever door landen waar minder scherp wordt gecontroleerd en het sanctiesysteem niet goed werkt. Juist daarom is deze conferentie zo belangrijk. Er zijn meer inspecties nodig en meer internationaal overleg om te komen tot een uniforme toepassing van de transportregels."

Varkens in Nood komt op voor de belangen van de varkens in de Nederlandse vee-industrie. In de afgelopen jaren heeft Varkens in Nood de noodklok geluid over transporten naar onder meer Spanje, Italië, Polen en Roemenië. Bij die transporten kwamen vele varkens om het leven door misstanden als overbelading, hitte en de afwezigheid van drinkwater.

WSPA is 's werelds grootste netwerkorganisatie op het gebied van dierenwelzijn. Met ruim duizend lidorganisaties en dertien regiokantoren is WSPA actief in meer dan 150 landen. WSPA is bovendien officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. In Nederland heeft WSPA ruim 100 duizend donateurs. Vorig jaar lanceerde WSPA samen met enkele andere grote dierenbeschermingsorganisaties de campagne Handle with Care om wereldwijd het transport van dieren over lange afstanden tegen te gaan.



Ingezonden persbericht