INLIA


Laatste nieuws

Huisvesting pardonners: de laatste loodjes 23/06/2009

De Taskforce Huisvesting Statushouders heeft bekendgemaakt dat nog 3.260 van de 27.500 gepardonneerden moeten worden gehuisvest (stand per 1/6/09). Naar verwachting zal de laatste groep wat moeilijker aan huisvesting geholpen kunnen worden, omdat het dan relatief veel alleenstaanden, mensen met speciale zorgbehoeften of andere problematiek betreft.

De meeste provincies zijn op schema; Groningen, Overijssel, Zuid-Holland en Zeeland hebben zelfs meer dan hun taakstelling gehuisvest. Alleen Noord-Holland en Noord-Brabant hebben nog meer dan
1.000 te gaan.

Het COA heeft sinds half februari haar woning-aanbodmodel opengesteld voor iedere gepardonneerde die zich bij het van kracht worden van de pardonregeling buiten COA-opvang bevond (dus bij familie of vrienden, in gemeentelijke of particuliere noodopvang e.d.). Hiermee kunnen gemeenten hun aanbod bekendmaken aan gepardonneerden en andere gemeenten; ook kunnen nog zoekende gepardonneerden zich beter informeren over aanbod van huisvesting in andere dan hun eigen gemeente.

Meer informatie over de stand in het land is te vinden op www.thuisgeven.nl, de site van de Taskforce. Overigens gaan er in de Tweede Kamer al stemmen op om de taskforce ook te laten assisteren in gevallen waar de huisvesting van reguliere statushouders stagneert. De nu geleerde lessen kunnen bijdragen aan het verbeteren van het reguliere proces van huisvesting van vergunninghouders schreef staatssecretaris Albayrak op 5 maart 2009 al aan de Kamer.