Vrije Universiteit Amsterdam

`Professional Skepticism' van accountants


* Startdatum: 23-06-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: `Professional Skepticism' van accountants: Vertrouwen accountant verklaart sceptisch gedrag


* Plaats: Aula


* Spreker: L.M. Quadackers


* Promotor: prof.dr. T.L.C.M. Groot


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

De mate van intermenselijk vertrouwen van accountants verklaart hun skeptisch gedrag in specifieke situaties. Dit blijkt uit het proefschrift van Luc Quadackers waarin de relatie wordt onderzocht tussen algemene skeptische karakteristieken van accountants en hun skeptische gedragingen.

En van de belangrijkste pijlers waarop een accountant volgens de internationale regelgeving moet steunen bij het controleren van financiële gegevens is `professional skepticism'. Onder professional skepticism wordt de beroepsmatige attitude verstaan die een vragende geest en een kritische beoordeling van bewijsmateriaal omvat.

De effecten van recente beursschandalen zouden aanzienlijk minder zijn geweest als accountants meer professional skepticism hadden getoond. Het gebrek hieraan kan schadelijk zijn voor de kwaliteit van accountantscontroles (met alle gevolgen van dien) en de reputatie van accountants. Inzicht in professional skepticism is daarom belangrijk.

Om skeptisch gedrag van accountants te kunnen verklaren is het van belang te weten welke algemene skeptische karakteristieken van accountants samenhangen met skeptische gedragingen. Daarom is een experiment uitgevoerd onder 376 accountants. Een van de belangrijkste resultaten van Quadackers' onderzoek is dat, van de vier onderzochte karakteristieken, de mate van intermenselijk vertrouwen van accountants het meest samenhangt met skeptisch gedrag. Zijn bevinding kan van belang zijn voor accountantskantoren. Kantoren kunnen onder andere tests uitvoeren die de mate van intermenselijk vertrouwen van accountants meten. Deze informatie kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij het samenstellen van de teams die de financiële verantwoordingen van ondernemingen moeten controleren, door bijvoorbeeld enkele leden met een lage mate van `interpersonal trust' in de teams op te nemen.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam