Raad van State


dinsdag 23 juni 2009
Zitting over de intrekking door de burgemeester van Den Haag van een exploitatievergunning voor een café aan de Herenstraat in Den Haag. De burgemeester heeft de vergunning ingetrokken omdat in het café een aantal incidenten heeft plaatsgevonden waarbij de openbare orde is verstoord. Volgens de burgemeester had de exploitant van het café maatregelen moeten treffen om de verstoring van de openbare orde te voorkomen. De exploitant is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt met name dat de incidenten waarbij de orde werd verstoord geen verband houden met de wijze waarop hij zijn café exploiteert. De rechtbank in Den Haag heeft in november 2008 een eerder beroep van de exploitant ongegrond verklaard. (zaaknummer 200808903/1)

13.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan 'Regionaal Bedrijventerrein Gennep' van de gemeente Gennep. Het plan maakt een nieuw bedrijventerrein mogelijk in de buurt van een al bestaand bedrijventerrein ten zuidoosten van de kern Gennep. Een omwonende en een camping in de omgeving van het nieuwe bedrijventerrein komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het nieuwe bedrijventerrein nadelige gevolgen heeft voor het verblijfklimaat in het gebied. Zij vrezen dat hierdoor de recreatiemogelijkheden op hun gronden worden beperkt. Ook een bedrijf op het bestaande bedrijventerrein komt in beroep tegen het goedkeuringsbesluit. Volgens hem belemmert het plan hem in zijn uitbreidingsmogelijkheden. Het plan maakt namelijk de aanleg van een ontsluitingsweg mogelijk, precies op de locatie waar hij zijn bedrijf wil uitbreiden. (zaaknummer 200802145/1)

13.30 uur

Zitting over de verlening door de burgemeester van Venlo van een exploitatievergunning voor een wokrestaurant aan de Kaldenkerkerweg in Venlo. De bewoners van de woningen die grenzen aan het restaurant zijn het niet met de vergunning eens en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden met name dat de burgemeester meer rekening had moeten houden met de geluids- en parkeeroverlast van het restaurant. Deze overlast leidt volgens hen tot een aantasting van hun woon- en leefklimaat. Verder vinden zij dat de burgemeester geen goed beeld heeft van de omvang van het restaurant. Hij had daarom nooit de exploitatievergunning mogen verlenen, aldus de omwonenden. De rechtbank in Roermond heeft in oktober 2008 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond verklaard. (zaaknummer 200808854/1)