Wijziging in Sociale Zekerheidswet kost pensioenfonds 210 miljoen euro

23/06/2009 02:08

Perscommunicatie Pensioenfondsen

Amsterdam, 22 juni 2009

Wijziging in Sociale Zekerheidswetgeving kost pensioenfonds voor de sociale werkvoorziening 210 miljoen euro

Een wijziging in de Sociale Zekerheidswetgeving leidt ertoe dat deelnemers die met pensioen gaan nu minder geld ontvangen van de overheid. Het Pensioenfonds Werk en (re)Integratie (PWRI) moet dit noodgedwongen compenseren. Dit kost het pensioenfonds 6% dekkingsgraad. Het fonds had zojuist een herstelplan bij de toezichthouder ingediend dat zou leiden tot herstel. Nu komt dit herstel op de tocht te staan, waardoor de kans op het korten van het pensioen toeneemt.

Op 16 april 2009 is de Regeling samenloop arbeidsongeschiktheidsuitkering met inkomsten uit arbeid gewijzigd. Als gevolg hiervan vervalt de WAO-uitkering die tot voor kort de basis was voor het pensioen. In de pensioenregeling van het PWRI wordt wel uitgegaan van deze uitkering. Het pensioenfonds is vanwege de geldende pensioenregeling daarom gedwongen om gedupeerde deelnemers te compenseren. Voor het pensioenfonds betekent dit een onvoorziene kostenpost van circa 48 miljoen euro in 2009. In de jaren daarna bedragen de kosten nog eens 160 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter, mevrouw José Meijer: "De kosten vallen zo hoog uit omdat het pensioenfonds de vervroegde pensioenuitkering moet aanvullen met de herleefde arbeidsongeschiktheidsuitkering die het UWV nu niet uitbetaalt. Deze financiële gevolgen zijn niet door het fonds te dragen. Zeker niet nu het fonds al minder geld in kas heeft als gevolg van de financiële crisis. Wanneer deze wijziging in de wetgeving voor de WSW deelnemers niet wordt aangepast, betekent dit dat het fonds zal moeten besluiten de regeling ingrijpend aan te passen. Zelfs bij wijziging van de pensioenregeling zullen de financiële gevolgen nog enige jaren voortduren."Bij de totstandkoming van de wetswijziging is geen enkel overleg geweest tussen de het Ministerie Wet Sociale Werkvoorziening en de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen.

Bestuursvoorzitter, mevrouw José Meijer: "Wij zijn van mening dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet besluiten deze wijziging niet van toepassing te verklaren op de Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw). Dit vanwege de grote gevolgen voor individuele Wsw-werknemers en voor het pensioenfonds. Het lijkt erop dat het ministerie zich onvoldoende heeft gerealiseerd wat de gevolgen zijn. "