FNV Bouw

FNV Bouw: zonder deeltijd-WW onnodig ontslag

Terug naar het overzicht

Naar nu blijkt heeft FNV Bouw zich terecht zorgen gemaakt of er voor de bouw nog geld van de regeling deeltijd-WW zou overblijven. Minister Donner heeft vanavond de regeling per direct gestopt. "De minister handelt overhaast", aldus voorzitter John Kerstens van FNV Bouw. De minister had de evaluatie moeten afwachten en het overleg daarover met sociale partners. Als in principe gezonde bedrijven straks onnodig mensen ontslaan, gaat dat nog veel meer geld kosten, aldus Kerstens: "Volledige WW, bijstand, noem maar op. Donner doet ten onrechte alsof het hier om extra geld gaat. Het gaat alleen om geld dat nu beter wordt gebruikt." Met een stuk of tien bedrijven heeft FNV Bouw op dit moment overleg over deeltijd-WW. "Moeten die nu de dringend nodige vakmensen dan maar ontslaan?"

Kerstens vindt dat de sectoren waarin de bond actief is ernstig gedupeerd worden als de regeling voor deeltijd-WW niet wordt verlengd. "In de uitspraken van de minister ligt het verwijt besloten dat er misbruik van de regeling wordt gemaakt. In onze sectoren is daar geen sprake van. Ons overleg kost tijd. We zorgen voor maatwerk per werknemer voor de scholing, wat ook overleg vergt met de scholingsinstituten." Ook geven bouwbedrijven in het kader van het scholingsplan voor de bouw leerlingen de kans hun opleiding af te maken. Kerstens: "Niet altijd is deeltijd-WW de oplossing, maar wel voor gezonde bedrijven die tijdelijk met minder orders kampen. Zij kunnen hun leerlingen blijven begeleiden en hun vaste werknemers bijscholen voor de toekomst. Daar kan minister Donner nu niet een streep doorheen halen."

De bouw heeft er steeds op gewezen dat er nog volop wordt gebouwd, maar dat de orderportefeuilles na de zomer in sneltreinvaart leeg raken. Kerstens: "De bouw kon al nauwelijks gebruik maken van de regeling voor werktijdverkorting. Dat kwam doordat op dat moment de omzet niet in één klap met 30 procent daalde. En dan zou de sector nu bij de deeltijd-WW opnieuw achter het net vissen."