Gemeente Ameland


Samenwerking waddeneilanden

De afgelopen periode hebben de kranten stukken gepubliceerd over de samenwerking tussen de waddeneilanden. Die berichtgeving is niet altijd even correct. Reden voor het college om u rechtstreeks via de Info te informeren.

De vijf waddeneilanden hadden een gemeenschappelijke regeling waarin onderwerpen voor de samenwerking waren vastgelegd. Vervolgens is een rapport geschreven om de samenwerking uit te breiden. De gemeente Texel heeft besloten daar niet aan mee te doen. De vier Friese waddeneilanden zijn wel doorgegaan met de uitbouw van de samenwerking.

Er is op dit moment sprake van twee gemeenschappelijke regelingen. De eerste regelt de samenwerking tussen de vijf Waddeneilanden ten aanzien van bestuurlijke onderwerpen die wij als eilanden gemeenschappelijk hebben (bestemmingsplan Waddenzee, vogel- en habitatrichtlijnen en convenant veerverbindingen). De andere gemeenschappelijke regeling regelt uitvoeringszaken binnen de samenwerking van de vier Friese Waddeneilanden, zoals bijvoorbeeld onderwijs, ruimtelijke ordening en financiën.

Â

Â

Inbreng

Â

Elke gemeente bepaalt zelf wat en hoeveel zij inbrengt in de samenwerking en ook het moment waarop. Als een gemeente een taak niet meer aankan, bijvoorbeeld vanwege de toenemende decentralisatie van de rijksoverheid, dan kijken wij eerst of de kennis aanwezig is op één van de eilanden. Als dat niet het geval is, onderzoeken we of het zinvol is de kennis zelf op te bouwen. En als het beter is een taak over te laten aan een marktpartij, dan zoeken wij gezamenlijk naar die partner.

Een goed voorbeeld is automatisering. Als samenwerkingspartner voor de vier Friese waddeneilanden is de gemeente Leeuwarden gevraagd diensten te verlenen. Elk eiland bepaalt zelf of, hoe veel en wanneer zaken in de samenwerking worden ingebracht.

Â

Organisatie

Er is een eilander raad met raadsleden van alle eilanden. Er is een eilander college waarin de burgemeesters zitting hebben. Het eilander college heeft een tijdelijke overeenkomst gesloten met een interim-manager om het waddensecretariaat in Harlingen op te bouwen en om adviezen te maken over onderwerpen die het waddengebied betreffen. Ook heeft het eilander college een tijdelijke overeenkomst gesloten met een procesmanager die de samenwerking vorm moet geven.

Voor de coördinatie van alle ICT-werkzaamheden is een informatiemanager aangesteld. Het waddensecretariaat zat voorheen op Texel. Voor het zelf opbouwen van kennis en voor het waddensecretariaat huren we momenteel een (vergader)kamer van het gemeentelijke havenkantoor in Harlingen. Het secretariaat wordt ondersteund door een administratief medewerker. Dit secretariaat wordt een klein en krachtig bureau dat service verleend aan de vier Friese Waddeneilanden. In tegenspraak met krantenberichten komt er dus geen groot gemeenschappelijk ambtenarenkantoor aan de wal.

Â

Ministerie

Het ministerie van Binnenlandse zaken is zeer geïnteresseerd in ons samenwerkingsverband. Op 22 januari vond een bijeenkomst plaats tussen de staatssecretaris, de provincie Fryslân en het Eilandercollege. Op 27 april hebben deze partijen een convenant getekend waardoor de waddensamenwerking deel uitmaakt van het bestuurlijk vernieuwingsproject van het ministerie. Dit convenant garandeert duurzaam de bestuurlijke zelfstandigheid van de eilanden.

Â

Uw belang

Wij vinden een aantal zaken van groot belang. Zo is er de kwaliteit van de dienstverlening. Wij moeten in staat zijn te voldoen aan alle wettelijke verplichtingen. Als dit ter discussie staat, moeten we zorgen dat op welke wijze dan ook de Amelander inwoners en bezoekers goed bediend blijven worden. Dan is er werkgelegenheid. Wij vinden het van groot belang dat de werkgelegenheid op Ameland wordt behouden of zelfs uitgebreid. En tot slot de zelfstandigheid. Wij zijn van mening dat Ameland als zelfstandige gemeente het best in staat is de belangen van inwoners en bezoekers te waarborgen. Wij denken met de hierboven beschreven samenwerkingsvorm uw belangen het beste te kunnen dienen.