Inspectie Verkeer en Waterstaat


Naleving milieu-wetgeving in zeevaart wisselend

Nieuwsbericht | 22-06-2009

De naleving van de milieu-wetgeving in de zeevaart laat een wisselend beeld zien. Dat blijkt uit resultaten van de milieu-inspecties in de zeevaart die door de Inspectie Verkeer en Waterstaat in 2008 zijn uitgevoerd.

De bemanning van Nederlandse zeeschepen voldoet met een overtredingspercentage van 2 procent behoorlijk aan de verplichte afgifte van uit bedrijfsvoering afkomstig scheepsafval in Nederlandse havens. Maar er is sprake van een verslechtering van de meldplicht, met een stijging van het overtredingspercentage van 4 procent in 2007 naar 34 procent in 2008. De Inspectie gaat daarom hier strenger tegen optreden.

De naleving op het toegestane zwavelgehalte in scheepsbrandstof is voldoende en ook de naleving op het verbod op het gebruik van milieuonvriendelijke verf op de scheepshuid van schepen is goed. Alle gecontroleerde Nederlandse schepen voldeden aan de Europese verordening. Inspecties op het gebruik van milieuonvriendelijke verf krijgen in 2009 een lagere prioriteit.

Het gebruik van ozonaantastende H(C)FK's in koelinstallaties aan boord van Nederlandse schepen blijft een aandachtspunt. Binnen de koopvaardij is er sprake van een toename van het aandeel overtredingen wegens lekverlies, van 3 procent in 2007 naar 10 procent in 2008. Binnen de visserij is het percentage overtredingen wegens lekkages verminderd van 20 naar 5 procent.

Meer informatie


* Rapport milieu zeevaart 2008
Pdf-document, 355 kB