Provincie Gelderland


---




Arnhem, 23 juni 2009

URGENDA LAAT GELDERSE INITIATIEVEN ZIEN

In Gelderland bruist het van de duurzame initiatieven zoals duurzaam bouwen, alternatieve energieopwekking, duurzame landbouw en er zijn veel innovatieve projecten rondom bedrijventerreinen. Om al deze duurzame initiatieven voor het voetlicht te brengen, tou rt Urgenda samen met de provincie Gelderland door de vier belangrijkste regio's: Veluwe, Achterhoek, Rivierenland en Arnhem-Nijmegen. Met een karavaan van hybride auto's worden van 20 t/m 28 juni verschillende duurzaamheidsinitiatieven bezocht.

Tijdens de tour wil Urgenda antwoord geven op de vraag: 'Wat doen provincie en gemeenten om de regio te verduurzamen en hoe dragen anderen (ondernemers, particulieren) daar aan bij?' In de Urgenda-taxi (Toyota Prius) vinden verschillende gesprekjes plaats met mensen met duurzame ideeën, politici, beleidsmakers en particulieren. Deze en andere gesprekjes worden gefilmd en zijn elke dag te zien op de site van Urgenda. De start van de Gelderse Urgendatour was tijdens de Gelderse regiodag op 20 juni. Deze week toert de karavaan nog verder.

Urgenda
De Urgenda is een nationale beweging die Nederland sneller wil verduurzamen, aan de hand van een concreet actieplan. Urgenda werkt met een aantal Urgenda-icoonprojecten, een strategische visie en een platform waarin wetenschappers, bedrijfsleven, overheden, bekende Nederlanders en maatschappelijke organisaties samenwerken. Samen willen we laten zien dat het kán. Dat duurzaamheid niet alleen hard nodig, maar ook leuk en inspirerend is. Bovenal probeert Urgenda de talloze (soms kleinschalige, maar wel aansprekende) initiatieven die er al zijn, zichtbaar te maken en aan elkaar te verbinden.

Enkele highlights van de activiteiten die tijdens de Urgenda tour plaatsvinden.

Woensdag 24 juni
Bezichtiging nulenergiewoning Groenlo. Woning in aanbouw waar bouwer Ronald Sernée met architecten samenwerkt en continu de nieuwste zaken implementeert.

Donderdag 25 juni
Rondleiding door Nederlands duurzaamste wijk: Eva Lanxmeer in Culemborg.

Vrijdag 26 juni
Bezoek Binnenstadservice, Nijmegen. Een maatschappelijke onderneming, gevestigd binnenstad, die fungeert als gezamenlijk afleveradres voor de deelnemende winkeliers. Binnenstadservice.nl tekent daar, namens de winkelier, de vrachtbrief af. Vervolgens gaan de goederen in een 'schone' (aardgas of elektrisch) vrachtauto gebundeld naar de winkelstraat of direct naar de klant.

Zondag 28 juni
Aanwezigheid Awearness Fair Fashion Event (onderdeel modebiënnale) in de Eusebiuskerk in Arnhem. Urgenda is aanwezig bij de eerste volledig duurzame modeshow van deze omvang in Nederland.