Ingezonden persbericht


Goirle en Tilburg delen ICT infrastructuur

Sinds maandag 22 juni is de gezamenlijke ICT-infrastructuur tussen de gemeenten Tilburg en Goirle officieel operationeel. Dat gebeurde met een feestelijke handeling door burgemeester Machteld Rijsdorp van Goirle en de Tilburgse ICT-wethouder Joost Möller in de raadzaal van het gemeentehuis in Goirle.

In mei 2008 ondertekenden de genoemde bestuurders een uitwerkingsovereenkomst. Deze leidde tot de aanleg van een glasvezelkabelverbinding tussen de beide gemeenten en de afspraak dat Tilburg het technisch beheer van de Goirlese ICT-infrastructuur verzorgt. Dat betreft de digitale werkplekken in het gemeentehuis van Goirle en het beheer van de applicatieservers.

ICT-samenwerking
Reden voor de samenwerking is het groeiende belang van de digitale dienstverlening voor gemeenten. Er is steeds meer behoefte om gemeentezaken eenvoudig en snel online te regelen. Door de handen ineen te slaan, kunnen beide gemeenten beter inspelen op allerlei nieuwe ICT ontwikkelingen en bijvoorbeeld het inkoopbeleid op ICT-gebied. Daarbinnen blijven Goirle en Tilburg wel de eigen beleidsvrijheid in de richting van burgers en bedrijven behouden. Wethouder Joost Möller: "Minder administratieve lasten en meer mogelijkheden. Het bundelen van krachten biedt ook financieel voordeel, want er zijn minder meerkosten." De samenwerking springt ook in op mogelijke toekomstige behoeften van andere instanties, zoals de bibliotheek, zorginstellingen en scholen in Goirle. "Ik hoop dat andere gemeenten deelnemen aan dit initiatief, zodat de regionale samenwerking op ICT-gebied nog verder onderstreept wordt", aldus burgemeester Machteld Rijsdorp.