Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 23 juni 2009

Sfeervol en veilig gevoel in Amersfoortse binnenstad

Bezoekers van de Amersfoortse binnenstad voelen zich in het algemeen veilig. De overgrote meerderheid vindt de binnenstad bovendien 'prettig om te zijn' en sfeervol. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente, waar bijna duizend mensen aan deel hebben genomen. De uitkomsten worden gebruikt om plannen te maken de binnenstad nog veiliger te maken.

In mei werden de 2300 leden van het Digipanel van de gemeente Amersfoort benaderd met vragen over hoe zij de binnenstad beleven. Daarbij werd een onderscheid gemaakt tussen winkelpubliek, mensen die een restaurant, theater of bioscoop bezoeken en mensen die een café bezoeken. In totaal vulden 978 mensen de vragenlijst in.

Cijfers
Het winkelpubliek vindt de binnenstad in het algemeen prettig om te zijn (89%), sfeervol (82%) en veilig (81%. Hoe vaker mensen in de binnenstad komen winkelen, hoe veiliger ze het er vinden. Ook bezoekers van een restaurant, theater of bioscoop zijn positief. Slechts 2 procent vindt de binnenstad onprettig om te zijn, en vijf procent vindt de binnenstad niet sfeervol of onveilig. Ruim zes van de tien cafébezoekers voelen zich veilig. Meer dan een kwart van de cafébezoekers is het eens noch oneens met de stelling 'ik voel me veilig in de binnenstad'.

Oorzaken
Veelgenoemde oorzaken van een onveilig gevoel zijn dronken en/of agressieve personen, rondhangende dak- en thuislozen en rondhangende jongeren. Ook slechte verlichting, een leeg en verlaten straatbeeld en een rommelig of onoverzichtelijk straatbeeld wordt genoemd.

Bijdrage
Deelnemers aan het onderzoek is ook gevraagd welke maatregelen zij zelf nemen om zich veiliger te voelen. Daarbij noemden mensen onder meer dat ze een mobiele telefoon mee nemen, de taxi, fiets of auto nemen of geld in de binnenzak stoppen. Op de vraag welke ideeën er zijn om de veiligheid te verhogen kwamen meer dan 300 ideeën binnen. De suggesties worden betrokken in het opstellen van plannen voor de binnenstad.

Noot voor de redactie,