Socialistische Partij

Protest tegen regime in Iran

23-06-2009 * Maandagavond organiseerde Stichting Jonbesh een demonstratie om steun te betuigen aan de bevolking van Iran. Een dikke 150 mensen uit stad en ommeland protesteerden tegen de onderdrukking en het geweld dat door het Iraanse regime tegen de bevolking wordt uitgeoefend.

Na de uitslagen van de presidentsverkiezingen van 12 juni, zijn in Iran duizenden mensen de straat opgegaan om vreedzaam te demonstreren tegen de uitslag van de verkiezingen, die volgens de oppositie in Iran oneerlijk zijn verlopen. Er zijn tientallen doden gevallen en honderden mensen zijn opgepakt en dat alleen omdat zij demonstreren en voor hun mening uitkomen. Ook voor de Iraniërs hier, zijn het zware tijden, met grote zorgen om familie en vrienden in Iran, die soms nauwelijks via telefoon of internet te bereiken zijn. Maar er is ook de woede om dat wat hun landgenoten wordt aangedaan door het regime en gebrek aan democratie in Iran.

SP-wethouder Verschuren sprak de menigte namens het stadsbestuur toe, waarbij hij de schendingen van de mensenrechten scherp veroordeelde. De SP was met meerdere mensen aanwezig om hun solidariteit te betuigen. SP-raadslid Ria Rademaker: "Als je opgegroeid bent in vrijheid en in een land waar je gewoon mag demonstreren en voor je mening mag uitkomen, dan kun je je bijna niet voostellen wat de mensen in Iran nu meemaken. Ik vind het heel moedig van al die mensen die nu de straat opgaan, met gevaar voor eigen leven, om voor hun mening uit te komen. De Nederlandse regering zou de schending van de mensenrechten in Iran dan ook sterk moet veroordelen."