Gemeente Bolsward


Nieuws
29-06-09

Zuidwesthoek krijgt centraal servicepunt


Eén centraal servicepunt voor mantelzorgers en vrijwilligers in Zuidwest-Friesland. Dat was de inzet van acht gemeenten tijdens een bijeenkomst op dinsdag 23 juni in Workum. Door samen te werken en krachten te bundelen willen de gemeenten meer aandacht en ondersteuning geven aan de onmisbare inzet van mantelzorgers en vrijwilligers. Ruim 60 medewerkers van lokale organisaties en stichtingen waren bij de bijeenkomst aanwezig.

De acht gemeenten van Zuidwest-Friesland gaan samenwerken om servicepunten op te zetten voor mantelzorgers en vrijwilligers. In de regio zijn momenteel verschillende organisaties en stichtingen actief die mantelzorgers ondersteunen en bemiddelen bij vrijwilligerswerk. Lang niet iedereen weet echter de weg naar deze organisaties te vinden. Met de servicepunten willen de gemeenten meer bekendheid geven aan de mogelijkheden en de bestaande lokale activiteiten laten samenkomen.

De servicepunten worden opgezet onder de naam `Stipepunt'. Er komt dit najaar een centraal telefoonnummer en een website waar mantelzorgers en vrijwilligers terechtkunnen. Ook wordt voor het eind van dit jaar in alle acht gemeenten een Stipepunt geopend. Deze zullen daar waar mogelijk in het Wmo-loket komen. Timpaan Welzijn neemt, in opdracht van de gemeenten, het voortouw in de oprichting van de lokale Stipepunten. Jan van Daalen, projectleider bij Timpaan: `We willen de inwoners van Zuidwest-Friesland overzicht geven in alle mogelijkheden die er zijn. Het Stipepunt gaat intensief samenwerken met de lokale organisaties en stichtingen. Samen kunnen we meer bekendheid geven aan de voorzieningen en de activiteiten verder uitbouwen.'

De Nederlandse samenleving draait voor een groot deel op vrijwillige inzet. Ook mantelzorgers, mensen die zorgen voor een directe naaste, zijn onmisbaar in de maatschappij. Deze week publiceerde het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, dat bijna 20 procent van de mantelzorgers ernstig overbelast is. Veel mensen blijven zonder enige ondersteuning voor een geliefde zorgen, ook al hebben ze het soms loodzwaar. Van Daalen: `Het Stipepunt wil de hulp achter de helpende hand zijn. We kunnen bijvoorbeeld voor mantelzorgers een klankbord zijn. Ze hebben vaak vragen, zoals: `Hoe kan ik de zorg combineren met mijn werk?' of `Hoe moet ik verder als mijn partner achteruit gaat?'. Daarnaast kunnen mantelzorgers bij ons terecht voor praktische hulp, bijvoorbeeld voor het regelen van vervangende zorg als ze even vrijaf willen.'

Het Stipepunt gaat ook vraag en aanbod van vrijwilligers bij elkaar brengen. Op dit moment loopt het aantal vrijwilligers landelijk terug. Door meer voorlichting te geven aan bijvoorbeeld jongeren en bedrijven moet het vrijwilligerswerk een positieve stimulans krijgen. Vrijwilligersorganisaties kunnen straks terecht bij het Stipepunt als ze vragen hebben over bijvoorbeeld Arbo, rechten en plichten of het aanvragen van vergunningen.

De Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is sinds 1 januari 2007 van kracht. In de acht gemeenten in de regio Zuidwest-Friesland is de intentie uitgesproken om in het kader van de Wmo samen te werken. De gemeenten Bolsward, Gaasterlân-Sleat, Nijefurd, Lemsterland, Littenseradiel, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel willen met gezamenlijke activiteiten de sociale samenhang en leefbaarheid in de steden en dorpen bevorderen.

feed