Gemeente Rotterdam

Dit jaar heeft de gemeente Rotterdam opnieuw een goedkeurende accountantsverklaring gekregen. Dat betreft de rechtmatigheid en de getrouwheid van de jaarrekening. De hoofdlijnen van de gemeentebrede verbeterpunten betreffen de inzichtelijkheid, sturing en beheersing van kosten en processen. Dat stelt de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR).

Op een aantal gebieden (externen en ICT) blijven de kosten niet binnen het budget. De transparantie, vergelijkbaarheid en betrouwbaarheid van de dienstrekeningen en het sociaal jaarverslag dienen verbeterd te worden. Verder constateert de COR dat het weerstandsvermogen van de gemeente afneemt en de risico's en garanties toenemen. Tot slot de tijdigheid van de jaarrekening. De jaarrekening is dit jaar wederom te laat verschenen (17 juni in plaats van 1 mei). De vertraging is de afgelopen jaren (10 mei in 2007, 20 mei in 2008) steeds toegenomen.

Op een aantal fronten presteert de gemeente beter dan in voorgaande jaren. Er zijn minder verklaringen met beperkingen voor diensten, minder fouten bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en een afname van het ziekteverzuim.

Vervolg
Van 24 juni tot en met 2 juli wordt de jaarrekening en het COR-advies behandeld in de raadscommissies. Op 9 juli vindt het raadsdebat plaats. Tijdens het verantwoordingsdebat op 9 juli 2009 staat de vraag centraal of de gemeenterekening 2008 door de gemeenteraad kan worden vastgesteld.

Het COR-rapport is hier te vinden.
Zie het origineel

Bron: Griffie, 23-06-2009