FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Werkgevers mode- en sportdetailhandel weigeren cao

De branchevereniging in de mode- en sportdetailhandel (Mitex) heeft vakbond FNV Bondgenoten laten weten geen cao te willen afsluiten. Mitex grijpt de economische crisis aan en weigert de 100.000 werknemers in de branche een verantwoorde loonsverhoging.

Ron Peters, bestuurder FNV Bondgenoten: "Herhaaldelijk hebben wij water bij de wijn gedaan om te komen tot een koopkrachtontwikkeling conform het sociaal akkoord. Maar Mitex lapt de afspraken van dit akkoord aan haar laars. De voorzitter van de Mitex is nota bene ook de vice-voorzitter van MKB Nederland. Mitex toont zich een onbetrouwbare gesprekspartner waar geen afspraken mee te maken valt."

De onderhandelingen voor een nieuwe cao in de mode- en sportdetailhandel lopen al meer dan een jaar. "En die waren zeer moeizaam", aldus Peters. "We houden rekening met de huidige ontwikkelingen maar in 2008 heeft de branche goed gedraaid. Hier profiteerden alleen de werkgevers van want de meeste werknemers ontvingen geen loonsverhoging. De crisis wordt dus dubbel afgewenteld op de werknemers."

In januari van dit jaar was er een onderhandelingsakkoord tussen werkgevers en vakbonden. Het akkoord - goedgekeurd door de vakbondsleden - werd echter door de achterban van de werkgevers van tafel geveegd.
De vakbonden hebben het overleg met Mitex opgeschort en gaan hun achterban raadplegen over de vervolgstappen.

In de mode- en sportdetailhandel zijn circa 100.000 mensen werkzaam. Sinds april 2008 heeft de branche geen cao. De meerderheid van de werknemers heeft geen loonsverhoging gehad, behoudens een paar werkgevers die eenzijdig 2 procent hebben doorgevoerd.