Persbericht 23 juni 2009

Adviescommissie Water adviseert over Nationaal Waterplan

De Adviescommissie Water (AcW) vindt dat het Kabinet met het ontwerp Nationaal Waterplan een duidelijke richting voor de toekomst van het waterbeleid aangeeft. Tegelijkertijd constateert de Commissie dat er nog veel onderzoek nodig is om het voorgenomen beleid verder uit te werken en onzekerheden te reduceren. De Commissie geeft in haar advies aan de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat aan welke stappen volgens haar noodzakelijk zijn om tot een daadwerkelijke uitvoering te komen van het beleid zoals geformuleerd in het Nationaal Waterplan.

Voor de uitvoering van het beleid is het essentieel dat bij ruimtelijke ontwikkelingen voldoende rekening wordt gehouden met water. De Commissie is van mening dat er voldoende instrumentarium bestaat voor de ruimtelijke doorwerking van het waterbeleid, maar bepleit een betere benutting van het beschikbare instrumentarium. Zo beveelt de Commissie aan de watertoets ook te gebruiken bij het opstellen van provinciale en gemeentelijke structuurvisies.

De keuze voor het versterken van de functie van het IJsselmeer als strategische zoetwatervoorraad moet naar de mening van de Commissie verder worden onderzocht. Vraag en aanbod van zoet water moet in dat kader landelijk worden bekeken. De AcW adviseert sterker te koersen op regionale mogelijkheden voor zoetwatervoorziening en zoet water zoveel mogelijk lokaal vast te houden in plaats van af te voeren.

De Commissie is verheugd dat het Kabinet een Deltafonds instelt vanaf 2020, waarmee de financiering op de langere termijn van de waterveiligheid is gewaarborgd. De Commissie vraagt wel aandacht voor de financiering van noodzakelijke extra maatregelen tussen 2015 en 2020, die nu nog niet geregeld is.

De AcW heeft in eerdere adviezen reeds gepleit voor een sterkere nadruk op evaluatie van het waterbeleid. De Commissie constateert dat het Kabinet het belang van evaluatie erkent, maar mist in het ontwerp Nationaal Waterplan een terugblik op het eerdere beleid en de lessen die getrokken kunnen worden van succes en falen daarvan. De Commissie doet in haar advies concrete suggesties voor een versterking van de evaluatiefunctie in het waterbeleid.