Gemeente Roermond



Dit is een persbericht van de Toeristisch-Recreatieve Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg

Overheid en bedrijfsleven starten toeristisch samenwerkingsverband

Toerisme en recreatie in Midden-Limburg zullen een forse impuls krijgen. Dat is het doel van de samenwerkingsovereenkomst die 8 gemeenten en het toeristische bedrijfsleven in Midden-Limburg op maandag 22 juni 2009 zijn aangegaan. De Stichting Toeristisch-Recreatieve Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg, kortweg TROM, is daarmee officieel opgericht. De deelnemende gemeenten zijn Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw, Roerdalen, Roermond, Beesel en Kessel.

In de samenwerkingsovereenkomst hebben de gemeenten en het toeristische bedrijfsleven toegezegd de komende vier jaar gezamenlijk op te trekken en te investeren in de TROM. De partijen hebben het volste vertrouwen dat door gezamenlijke investeringen de aantrekkingskracht van Midden-Limburg wordt vergoot, wat zal bijdragen aan het behoud en de uitbreiding van de werkgelegenheid.

Drie speerpunten
Er zijn drie terreinen waarop de TROM zich gaat richten:
1. De toeristische regiopromotie van Midden-Limburg;
2. De ontwikkeling, het beheer en het onderhoud van toeristische routestructuren (wandel-, fiets- en ruiterpaden);
3. Het organiseren van structuurversterkende economische projecten, zoals innovatiebevordering.

Voor de regiopromotie wordt samengewerkt met de lokale VVVs. De stichting VVV Midden-Limburg gaat de regiopromotie uitvoeren. Door deze aanpak wordt het bedrijfsleven slechts door één partij benaderd voor deelname aan promotionele activiteiten, een belangrijke wens van de ondernemers.
Voor de ontwikkeling, het beheer en het onderhoud van de wandel-, fiets- en ruiterpaden, wordt een Routebureau ingericht samen met de collega-instelling in Noord-Limburg. Bij het organiseren van structuurversterkende economische projecten wordt aangesloten bij het programma Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg.

Bundelen van kennis en kunde De TROM wil een slagvaardige organisatie zijn waarbij middelen, kennis, kunde en netwerken zijn gebundeld. Overheid en bedrijfsleven benadrukken dat Midden-Limburg een eigen toeristische identiteit heeft met specifieke gebiedskenmerken die verschillen van Noord- en Zuid-Limburg. Midden-Limburg heeft een unieke mix van het blauw van het water (de Maasplassen en de kanalen), het groen van een rijke natuur en gedifferentieerde landschappen (met onder meer twee Nationale Parken), het goud van monumentale centrumsteden en karakteristieke dorpen en het zilver van de ruime mogelijkheden tot kooptoerisme.

Sterke organisatie
De opgerichte TROM is een publiek-privaat samenwerkingsverband tussen acht gemeenten en de toeristische bedrijven in de regio. Ongeveer 170 toeristische bedrijven worden hierin vertegenwoordigd door de Stichting Toeristisch Samenwerkingsverband Midden-Limburg (voorheen Stichting De Maasplassen). De gemeenteraden hebben in de voorbije maanden groen licht gegeven voor een deelname aan de TROM door in te stemmen met het businessplan. In het najaar buigt de gemeenteraad van Echt-Susteren zich nog over een voorstel tot toetreding. De TROM heeft een kleine, flexibele uitvoeringsorganisatie. De Raad van Toezicht (RvT) zal bestaan uit vijf vertegenwoordigers uit de gemeenten en twee vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. De voorzitter van de RvT is dhr. Stef Strous, wethouder toerisme in de gemeente Weert. De heer Wim Cox is gekozen tot vice-voorzitter.

Publicatiedatum: 23-06-2009 Bijgewerkt: 23-06-2009