Rechtbank 's-Hertogenbosch


Omzetten straf in elektronisch toezicht zeer ongewenst

23 juni 2006 - Het gerechtshof âs-Hertogenbosch heeft vandaag een 43-jarige man veroordeeld tot 12 maanden gevangenis waarvan 10 maanden voorwaardelijk voor het in bezit hebben van kinderporno. In zijn uitspraak is het hof expliciet over de opgelegde onvoorwaardelijk gevangenisstraf van twee maanden. Verdachte moet deze doorbrengen in een penitentiaire inrichting. Omzetting naar een straf met elektronisch toezicht acht het hof niet aan de orde.

Het gerechtshof is tot deze beslissing gekomen naar aanleiding van de maatschappelijke discussie die is ontstaan over veroordeelden die een korte gevangenisstraf opgelegd hadden gekregen. Zij mochten in plaats van het uitzitten van hun straf in een penitentiaire inrichting hun straf thuis âuitzittenâ met behulp van elektronisch toezicht (enkelband). Een dergelijke â in het algemeen als veel milder ervaren straf â doet volgens het hof in het geheel geen recht aan zijn bedoeling bij het bepalen van de soort en de hoogte van de straf in deze zaak.

Naast de gevangenisstraf legde het hof de verdachte ook nog een werkstraf op van 120 uur.

In 2006 veroordeelde de politierechter in Roermond de man tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar.

LJ Nummer

BI9150

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 23 juni 2009 Naar boven