Universiteit Leiden


To-BBB en het Nederlands Kanker Instituut starten samenwerking

Het Nederlands Kanker Instituut en het Leidse bedrijf to-BBB gaan samenwerken op het gebied van het gericht naar de hersenen brengen van anti-kankermedicijnen.

Hersentumoren zijn uitermate agressief en vaak fataal. In zowel Europa als de Verenigide Staten kampen 200.000 patiënten met een hersentumor. Behandeling door middel van chemotherapie is maar beperkt mogelijk en het effect is niet groot. Dit komt voor een groot deel doordat de bloed-breinbarrière (BBB) effectief transport van middelen naar de hersenen in de weg staat.

To-BBB heeft de G-technololgie(TM) ontwikkeld, bedoeld voor verschillende typen medicijnen. De essentie van de technologie is dat de medicijnen als het ware verpakt zijn in lipozomen die de bloedbreinbarrière wél kunnen passeren. Een onderzoeksgroep van het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, onder leiding van dr. Van Telligen, heeft op basis hiervan een aantal experimentele modellen ontwikkeld.

De oprichters van to-BBB waren Pieter Gaillard, Alfred Nijkerk, Bert de Boer and en de Universiteit Leiden die het bedrijf in 2003 opzetten als spin-off van de befaamde Blood-Brain Barrier Research Group van het Leiden/Amsterdam Center for Drug Research Centre.

(23 juni 2009/CH)

Webredactie - 23/06/2009