Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Commissieleden ondanks vragen positief over Jaarverslag en Jaarrekening 2008

Leden van de deelraadscommissies gaven vorige week complimenten aan het dagelijks bestuur en de ambtenaren voor het Jaarverslag en de Jaarrekening 2008. Er is een behoorlijke kwaliteitsslag gemaakt met het document, zei bijvoorbeeld Marco van Lent (PvdA) op 18 juni in de commissie Bestuurlijke Zaken. Dat betekent dat we onze interne huishouding goed op orde hebben. Nel Noël-Arnold (Leefbaar Rotterdam) sprak over een goed leesbaar stuk. Natuurlijk waren er ook vragen naar aanleiding van het jaarverslag.

Geld over

Zo wilde Van Lent weten waarom er geld over is gebleven van het budget voor het vrijwilligerswerk en voor de ID-banen. Als raad hebben we extra geld beschikbaar gesteld voor de IDers op belangrijke plekken, toch is er een flink bedrag over. Waar ligt dat aan? Wat betreft het vrijwilligerswerk gaf dagelijks bestuurder Mieke van der Graaf hem gelijk. Dat moet echt verbeteren. We zijn zo druk bezig met projectgeld voor bijvoorbeeld de Vogelaar-wijken dat er te weinig aandacht is voor het reguliere budget. Door deze jaarrekening zien we dat en verwacht ik dat we beter kunnen sturen.

Grote gaten

Wat betreft de ID-banen antwoordde dagelijks bestuurder Dagmar Oudshoorn dat de afbouw al in gang was gezet en dat veel ID-medewerkers niet voldeden aan de eisen die gesteld werden voor de resterende functies. Daardoor konden belangrijke plekken niet ingevuld worden en bleef er geld over. Dat is te betreuren. Er zijn grote gaten in het welzijnswerk die we nog niet te boven zijn.

Drukke stadswinkel

Jamal El-Mahi (GroenLinks) stelde vragen over de lange wachttijden bij de Stadswinkel, terwijl er toch extra budget was in 2008. Oudshoorn gaf aan dat er wel meer medewerkers zijn, maar dat het aantal bezoekers in twee jaar tijd met maar liefst 70 % is gestegen. Mogelijk was dat tijdelijk doordat de Stadswinkel in Charlois dicht was. Feijenoord komt na Prins Alexander en het Centrum op de derde plaats qua bezoekersaantallen. Er zijn ook extra taken bijgekomen. Alle medewerkers die er zijn worden ingezet.

Meer getallen

In de commissie Maatschappelijk Zaken vroeg George Verhaegen (SP) op 11 juni om meer getallen bij de behandeling van het Jaarverslag en de Jaarrekening. Hij wil bijvoorbeeld kunnen zien hoeveel mensen aanwezig waren geweest op bewonersavonden en hoeveel jongeren deelnemen aan JOLO (mediation door jongeren voor het oplossen van overlastsituaties). Jimmy Smet (GroenLinks) begreep die opmerking, maar gaf aan dat de deelraad zelf misschien beter moet aangeven wat zij verwacht, met andere woorden: nog scherper prestatie-indicatoren benoemen.

Beleidsvoornemens

Verhaegen vond verder dat er teveel beleidsvoornemens in het stuk staan. De plannen voor 2009 horen volgens hem niet in thuis in een jaarverslag over 2008. Smet en Celina do Patrocinio (PvdA) zeiden het juist wél prettig te vinden dat bij sommige hoofdstukken is aangegeven welke maatregelen in het nieuwe jaar volgen. Dagelijks bestuurder Dagmar Oudshoorn tekende aan dat samen met de werkgroep SMART, bestaande uit deelraadsleden, de begroting en de jaarrekening zo SMART mogelijk worden gemaakt (heldere doelstellingen, oftewel: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden).

Altijd geld tekort

Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) wilde naar aanleiding van een claim van 70.000 euro van Sport en Recreatie voor extra energiekosten weten waarom die dienst altijd geld tekort komt. Oudshoorn antwoordde hierop dat zij zich dat ook afvraagt. Eerder was afgesproken dat met één verrekening (package deal) alle openstaande zaken waren weggewerkt, en nu was er toch weer een rekening gekomen voor gas, water en licht.

Energiekosten

De energiekosten zouden doorberekend worden aan de huurders, aldus de dagelijks bestuurder. Als deelgemeente gaan wij niet over de aansturing van de diensten. Daarom hebben wij deze vraag bij het college van burgemeester en wethouders neergelegd. Er zijn meerdere deelgemeenten die zon rekening hebben gehad. Dat SenR geld vraagt, wil niet altijd zeggen dat ze dat ook krijgt. We reserveren het bedrag wel op de jaarrekening om voorbereid te zijn.

Schoon en heel

In de commissie Ruimtelijke Zaken werden op 16 juni naar aanleiding van het Jaarverslag en de Jaarrekening 2008 vooral opmerkingen geplaatst over schoon en heel. Er zijn gebieden waar het niveau onder de gewenste score van 4 blijft (Bloemhof 3,6, Hillesluis 3,7), zo is te lezen in de Jaarrekening. Hogere scores in andere wijken trekken het gemiddelde omhoog, waardoor gemiddeld de 4 is gehaald.

Overal een 4

Simon Blanken (Leefbaar Rotterdam) nam geen genoegen met gemiddeld een 4. We moeten inzetten om overál dat niveau te halen, was zijn standpunt. Hij kreeg steun van Remco van Vliet (PvdA). Die schetste het verschil tussen de Kop van Zuid en de wijk Feijenoord. Rond de Peperklip is het brandschoon, was zijn bevinding, maar 25 meter verderop in de Oranjeboomstraat is er een heel andere belevingswereld door scheefliggende stoeptegels en zwerfvuil.

Maatwerk

Van Vliet zei nog vóór de begrotingsbehandeling in november een gedetailleerd overzicht te willen hebben van de scores per gebied, zoals vorig jaar ook was verstrekt aan de deelraad. Als er geen stijgende lijn is, moet er een plan van aanpak komen, zo bepleitte hij. Ook moet er maatwerk worden geleverd per wijk, omdat de problematiek verschillend is.

Zorgenkindje

Dagelijks bestuurder René Kronenberg zegde toe dat dat overzicht er al eerder komt, zodra de jaarrekeningen van Gemeentewerken en de Roteb door het dagelijks bestuur zijn goedgekeurd. Hij gaf aan dat de Oranjeboomstraat een zorgenkindje is en dat ook het dagelijks bestuur vindt dat in alle wijken de score een 4 zou moeten zijn.

Geen quorum

Overigens kon de commissie Ruimtelijke Zaken geen officieel advies uitbrengen aan de deelraad. Bij de behandeling van het Jaarverslag en de Jaarrekening waren onvoldoende commissieleden aanwezig voor het vereiste quorum. Dat was in de overige commissies wel het geval. Op 2 juli worden het Jaarverslag en de Jaarrekening besproken in de deelraad.

Tekst: Emile Hilgers

Onder verantwoordelijkheid van de griffie