PvdA Rotterdam


PvdA zoekt enthousiaste Raadsleden

Di 23 Jun 2009

Stel je voor: het lijkt je leuk om raadslid te worden, maar je weet niet precies wat het inhoudt. Of je wilt je kandidaat stellen, maar weet niet hoe dat in zijn werk gaat. Hieronder vind je precies wat er van raadsleden verwacht wordt, op welke manier je je kandidaat kunt stellen, en welke data van belang zijn.

Als PvdA-raadslid vertegenwoordig je een grote groep Rotterdammers. Dat neemt veel tijd in beslag, want je besteedt veel tijd aan contacten met andere Rotterdammers om uit te vinden wat er speelt in de stad. Ook besteed je flink wat tijd aan de commissie- en raadsvergaderingen, want daar bespreek je de kansen en problemen van Rotterdammers. Kijk in de personeelsadvertentie en de profielschets hieronder om te zien wat er allemaal van een raadslid verwacht wordt.

Als je raadslid wilt worden, moet je je als kandidaat aanmelden. Dat kan tot 7 september. Als je kandidaat wilt worden moet je minimaal 6 weken lid zijn van de PvdA en je contributie hebben betaald. Wanneer je aan die voorwaarden voldoet, krijg je alle rechten van een partijlid en mag je onder andere stemmen en je kandidaat stellen. Dat betekent dat mensen die nog geen lid zijn, maar zich wel vanuit de PvdA voor de stad willen inzetten zich ook kandidaat kunnen stellen. Dan moeten ze alleen wel snel lid worden en er zelf voor zorgen dat ze hun contributie op tijd voldoen.

Als je je kandidaat stelt verklaar je dat je beschikbaar en bereid bent volksvertegenwoordiger namens de PvdA te worden in de gemeenteraad van Rotterdam. Partijleden kunnen ook namen noemen van mensen die hen geschikt lijken voor het raadslidmaatschap. Het bestuur zal deze mensen van informatie voorzien, zodat zij kunnen bedenken of ze zich kandidaat willen stellen.

Je kandidaatstelling begint met het invullen en inleveren van de bereidverklaring die je hieronder kan vinden. Daarna heb je in september en oktober een aantal gesprekken met (een deel van) de kandidaatstellingcommissie. Die commissie stelt een lijst samen van de mensen die haar het meest geschikt lijken voor het werk van raadslid. Deze lijst is een zwaarwegend advies aan het afdelingsbestuur van de PvdA Rotterdam. Het bestuur neemt het advies in overweging en komt met een conceptkandidatenlijst. De kandidaten op die lijst worden hierover ingelicht.

Als je op de conceptkandidatenlijst staat, ben je nog niet zeker van een verkiesbare plaats. De conceptlijst wordt namelijk eerst aan alle leden van de PvdA Rotterdam verstuurd en op een ledenvergadering beslissen de leden hoe de kandidatenlijst er definitief uit zal zien. In deze vergadering wordt voor iedere plaats op de lijst gestemd over wie die plaats zal innemen. Als de leden liever iemand anders op een bepaalde plek zien staan, dan wordt de lijstvolgorde veranderd. Ook kandidaten die niet op de conceptlijst gekomen zijn, kunnen nog op de definitieve lijst terechtkomen. De lijst die door de leden wordt vastgesteld is definitief.
Al tijdens het hele kandidaatstellingsproces wordt er druk campagne gevoerd. Om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk PvdA-ers in de gemeenteraad gekozen worden. Daar ga jij natuurlijk aan meehelpen. En misschien word jij dan één van die gemeenteraadsleden!

Belangrijke data

Maandag 7 september 2009
Sluiting kandidaatstelling. Uiterlijk maandag 7 september 2009 om 00.00 uur dienen de namen van de kandidaten in het bezit te zijn van het afdelingsbestuur, inclusief motivatie.

Maandag 21 september 2009
Uiterste inleverdatum bereidverklaringen en ondertekende gedragscodes (toegestuurd door afdelingsbestuur bij kandidaatstelling).

september 2009

1e ronde gesprekken door leden van de kandidaatstellingscommissie

oktober 2009

2e ronde gesprekken door de gehele kandidaatstellingscommissie

eind oktober 2009
De kandidaatstellingscommissie doet het voorstel voor de kandidatenlijst aan het afdelingsbestuur

Zaterdag 7 november 2009
Het bestuur stelt de conceptkandidatenlijst vast en de kandidaten worden hierover geïnformeerd

Maandag 9 november 2009
De conceptkandidatenlijst wordt aan de pers gepresenteerd

Zaterdag 21 november 2009
Alle PvdA-leden hebben de conceptkandidatenlijst ontvangen.

Zaterdag 28 november 2009
De ledenvergadering stelt de definitieve kandidatenlijst vast.

19 januari 2010
De kandidatenlijst wordt ingeleverd bij de gemeente ten behoeve van de verkiezingen


3 maart 2010
De gemeenteraadsverkiezingen

Als je vragen hebt over de procedure of over de inhoud van het raadslidmaatschap, dan kan je contact opnemen met:

Johan Brinkman, 010-4122306
Marja Bijl, 06-50690766
Bijlagen: doc interne bereidverklaring kandidaatstelling gemeenteraden.doc